Адвокат Новіков пояснив, чому Росія не з'явилася на

Адвокат Новіков пояснив, чому Росія не з'явилася на "морський" трибунал

Укрінформ
Адвокати українських моряків, яких незаконно утримують у СІЗО в Росії, хочуть використати непослідовність позиції РФ, яку вона демонструє назовні та для внутрішнього «користувача».

Про це сказав адвокат Ілля Новіков після завершення слухань у Міжнародному трибуналі з морського права в Гамбурзі в п'ятницю, на яких він був присутнім, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Позиція Росії могла би бути переконливою, якщо би вона була послідовною. Наступного разу, мабуть 20 травня, коли в нас буде розгляд в апеляційній інстанції Московського міського суду, по продовженню арешту морякам, ми це використаємо», - сказав Новіков.

Він послався на те, що зараз Росія наполягає, що начебто міжнародний суд ООН не має юрисдикції, оскільки в листопаді 2018 року мали місце військові події. Ця позиція зафіксована в Меморандумі, який РФ подала до Трибуналу. В ньому російське МЗС наполягає на тому, що то були військові дії.

Але ж адвокатам суд щоразу казав на попередніх засіданнях, що захистом не надано будь-яких свідчень щодо того, що мав місце військовий, збройний конфлікт, зауважив Новіков.

За його словами, Росія не може одночасно стверджувати та заперечувати позиції, вона повинна обрати одну. Якщо б Москва обрала би та відстоювала одну позицію, то була б виграшна дня неї ситуація. «Коли у вас дві позиції, вони обидві програшні», - сказав адвокат, додавши, що так працює суд, включно міжнародний.

Неприїзд російської делегації в Гамбург Новіков пояснює саме обраною тактикою – спробою заперечити, що Трибунал має юрисдикцію у цій справі. І якщо в судів немає можливості поставити запитання російській делегації, то суд начебто сам вимушений буде шукати відповіді. «Суд так не працює», - підкреслив адвокат і висловив сподівання, що суд погодиться з позицією української сторони, яка є чітко аргументованою, яка була представлена суду в дуже переконливий спосіб.

Читайте також: Є всі підстави вважати, що Трибунал прийме рішення на користь України - Зеркаль

Як повідомляв Укрінформ, 10 травня у Гамбурзі Міжнародний трибунал з морського права розпочав слухання за позовом України проти РФ за фактом незаконного захоплення трьох українських військових суден і їх екіпажів.

Окрім заступника міністра закордонних справ України Олени Зеркаль, на слуханнях у справі №26 виступили четверо адвокатів: Марні Чік, Джонатан Гімблет, Жан-Марк Тювенін та Альфред Соонс.

Росія від участі в слуханнях відмовилася.

Голова Пак Чжин Хьон оголосив, що Трибунал винесе свій вердикт 25 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-