У Німеччині розробили новий план встановлення миру на Донбасі

У Німеччині розробили новий план встановлення миру на Донбасі

Укрінформ
Спроби домогтися реалізації Мінських угод зайшли у глухий кут, тож аби процес урегулювання конфлікту на Сході України зрушив з мертвої точки, необхідні додаткові заходи.

На цьому наголосила член зовнішньополітичного комітету бундестагу від фракції Вільної демократичної партії Німеччини (ВДП) Рената Альт на експертних слуханнях у середу, 8 травня, повідомляє DW.

"Мінські угоди фактично мертві. Для мене було важливо дати новий імпульс для того, аби процес знову почав рухатись", - заявила Альт.

На її думку, проблема полягає не лише у неготовності Москви й Києва піти назустріч одне одному, а й у структурних вадах самих мінських домовленостей. Зокрема, у тексті домовленостей відсутні терміни реалізації тих чи інших заходів, а також не конкретизовані наслідки у разі їх невиконання. Не вказано також і їх пріоритетність: "В нинішній ситуації все однаково важливо: і відведення зброї, і вибори, і обмін військовополоненими", - заявила Альт.

Читайте також: У Бундестазі представлять стратегію щодо Донбасу у 12 пунктах

У цьому зв'язку фракція ВДП пропонує доповнити мінський протокол термінами, визначенням пріоритетів і наслідків за бездіяльність. Так само важливим вважається встановлення контролю ООН над російсько-українським кордоном, виведення з Донбасу всіх цивільних і парамілітарних збройних груп. "Місія "блакитних шоломів" повинна забезпечити дотримання режиму припинення вогню", - заявила Альт.

Наступний крок, наголосила вона, - заміна "урядів" "ДНР" і "ЛНР" перехідною цивільною міжнародною адміністрацією, у завдання якої входили би підготовка й проведення демократичних виборів на цих територіях.

Водночас, виконання поліцейських функцій і охорону кордону могла би частково взяти на себе місія Євросоюзу. "Потрібен оперативний підрозділ, який разом з українською поліцією забезпечував би громадський порядок. Це дозволило би підвищити довіру жителів Сходу України до державних правоохоронних органів", - вважає німецький політик.

Вона додала, що на європейську місію покладає навіть більше надій, ніж на "блакитні шоломи", оскільки в ЄС, на відміну від Ради Безпеки ООН, ні в кого немає права вето.

Фото: DW/N.Jolkver

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-