9 травня – День перемоги над нацизмом і готовності до провокацій

9 травня – День перемоги над нацизмом і готовності до провокацій

Аналітика
Укрінформ
Друга Світова війна була страшною трагедією для всього світу, але українців, до того ж, вона розкидала по всіх фронтах

8 травня в Україні, як і у світі, відзначається День пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. Натомість зі Сходу його бачать як нагоду вести ідеологічну війну та пробувати на міцність молоду демократію. Тому й 9 травня – це зовсім інше.

8 травня – День пам’яті та примирення – проходить в Україні

Офіційні святкування вже відбуваються як в Україні, так і по всьому світі. Як повідомлялося, 9 травня о 9 годині чинний глава держави Петро Порошенко візьме участь у церемонії покладання квітів до могили Невідомого солдата в парку Вічної Слави. А сьогодні на вечір запланована акція “Перша хвилина миру на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Новообраний президент України Володимир Зеленський 8-го також вшанував пам’ять загиблих у Другій світовій війні.

Володимир Зеленський з Параскевою Зеленчук-Потяк та Іваном Залужним
Володимир Зеленський з Параскевою Зеленчук-Потяк та Іваном Залужним

Про це він написав у Facebook, а також відвідав учасників війни - Івана Залужного, вояка радянської морської піхоти часів Другої світової війни, який під час війни на Донбасі втратив єдиного онука – Івана Гутніка-Залужного, та Параскеву Зеленчук-Потяк, яка була зв’язковою в УПА.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сьогодні на початку засідання уряду закликав вшанувати хвилиною мовчання українців, які боролися за свою Батьківщину

"Друга світова війна – страшна трагедія для всього світу. Тоді загинули мільйони людей, було знищено тисячі міст та сіл. То ж нині ми маємо пам'ятати своїх співвітчизників" , - сказав Гройсман.

Водночас він зазначив, що нині Україна знову змушена боротися за свою свободу, і вже п'ять років держави боронитися від свого "близького сусіда".

Україна сьогодні впевнено рухається на шляху вступу до НАТО, проте цієї мети можна було б досягти набагато раніше, якби держава від самого здобуття незалежності належним чином дбала про армію, заявив міністр оборони Степан Полторак під час церемонії вручення відомчих нагород батькам 250 загиблих військовослужбовців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Міністр також оголосив про започаткування нової традиції - віднині щороку 8 травня, в День пам'яті та примирення, Міноборони відзначатиме батьків військовослужбовців, які перебувають у зоні бойових дій або загинули під час захисту України.

У Дніпрі відбулася жалобна хода та покладання квітів біля меморіального комплексу у парку Пам’яті та примирення. У заході взяли участь ветерани, рідні загиблих, небайдужі громадяни, а також представники духовенства та обласної влади.

У Харкові з нагоди Дня пам'яті та примирення пройшла церемонія покладання квітів до стели Скорботної Матері-Батьківщини на Меморіалі Слави у Лісопарку.

Поліція пояснює, чого не слід робити, втім готова до будь-чого

Порядок на масових заходах, які відбуватимуться в Україні 9 травня, забезпечуватимуть понад 30 тисяч осіб, серед яких більше 16 тисяч поліцейських і більше 2 тисяч – нацгвардійців, заявив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк. Поліція працюватиме в посиленому режимі аж до закінчення всіх заходів. Шкіряк запевнив, що правоохоронці не допустять жодних провокацій проти України, хоча, зазвичай з боку країни-агресора 9 травня «є певна активізація».

У Києві у марші "Безсмертного полку", як наразі анонсовано, братиме участь понад 5 тисяч осіб, порядок забезпечуватиме близько двох тисяч правоохоронців. Очільник столичної поліції Андрій Крищенко нагадав, що минулоріч правопорядок під час маршу забезпечували близько двох тисяч поліцейських, тож «цього року також орієнтуємося на таку ж кількість залученого особового складу».

Правоохоронці, якщо бачитимуть осіб із забороненою символікою, будуть спочатку пояснювати громадянам, чому той чи інший символ є забороненим, будуть просити зняти цей символ і вилучатимуть його, повідомив речник Нацполіції Ярослав Тракало.

За його словами, в поліції дуже сподіваються на розуміння громадян і дотримання ними закону, який вступив у дію у 2015 році, про заборону використання та пропаганду символіки комуністичного та нацистського тоталітарних режимів.

“Звичайно, судячи з досвіду минулих років, найчастіше використовували або ж георгіївську стрічку, або іншу символіку, яка є заборонена, - літні люди. Звичайно, їх ніхто не буде хапати, тягнути під руки до відділку, і так далі. Найперше, що ми робитимемо — це підходитимемо, культурно будемо пояснювати норму законодавства, за якою символ той чи інший є заборонений для пропаганди чи поширення, і будемо просити зняти цей символ, і вилучатимемо його”, - сказав Тракало.

Кордон відкритий, але не для всіх

Посилені заходи безпеки на державному кордоні проводяться співробітниками ДПСУ.

"Вони проводяться з метою недопущення ввезення в Україну зброї, боєприпасів, вибухівки, інших засобів терору, а також в’їзду в Україну чи транзитного проїзду осіб із сепаратистськими та екстремістськими настроями, котрі можуть дестабілізувати ситуацію в нашій країні», - йдеться у повідомленні Держприкордонслужби.

У разі прибуття в пункти пропуску іноземців, які агресивно налаштовані щодо держави Україна, будуть висловлювати незадоволення українською владою, прямувати з прапорами РФ, проросійською символікою, георгіївськими стрічками, матеріалами агітаційного характеру, їх у повній відповідності до закону, не пропустять через кордон.

З огляду на досвід минулих років, прикордонники приготувались і до «конфліктних та нестандартних ситуацій», зокрема, домовилися про взаємодію з підрозділами СБУ, Нацполіції та ДФС.

«Безсмертний полк» біля воріт

Російська Федерація намагається використовувати тему перемоги над нацизмом у Другій світовій війні для антиукраїнської пропаганди та виправдання своєї агресії, заявляє МЗС України. У цьому зв’язку речниця міністерства Катерина Зеленко наголосила, що міжнародні партнери мають вжити дієвих заходів, спрямованих на захист справжнього змісту Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом. І в Україні, і в інших країнах світу вшанування загиблих у Другій світовій війні проходить під гаслом “Ніколи знову”, тому викликає спільну тривогу “абсолютно відмінна роль”, яку День перемоги відіграє в Росії, наголошує МЗС.

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Куць у Facebook закликав громадян не розпалювати конфлікти та протистояння навколо Другої світової війни: «У День пам’яті та примирення, який Україна вшановує сьогодні разом з Європою та світом, згадаймо всіх, кого зачепила та світова катастрофа. Не розпалюймо нові війни на її ґрунті».

Він нагадав, що під час Другої світової війни, не маючи своєї держави, українці були розпорошені по різних арміях. За даними Українського інституту національної пам’яті, проти нацизму боролися близько 7 мільйонів українців: з них понад 6 млн воювали у складі армії СРСР, 120 тисяч - Польщі, близько 100 тисяч - в УПА, 80 тисяч - в армії США, 45 тисяч - Великобританії та Канади, 6 тисяч - в армії Франції. З різних причин та обставин до 250 тисяч українців воювало на німецькому боці, ще близько 50 тисяч були мобілізовані до армій союзників Третього Рейху. І за цими цифрами – трагедії людей.

А як не знати того лиха, то можна відзначити цей день спокійно і гідно

У Дні пам'яті і примирення та 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Києві та містах України приготовлені урочисті та культурні заходи

У ці дні ряд київських музеїв влаштовує день відкритих дверей - вхід буде безкоштовним. 9 травня з 11 до 17 години, в Національному музеї історії України у Другій світовій війні триватиме концертна програма "Пам'ятаємо - Перемагаємо". А з 12 до 18-ї - на Співочому полі Печерського ландшафтного парку покажуть художню програму "Років ніколи пам'яті не стерти" - за участю майстрів мистецтв та художніх, зокрема, ветеранських аматорських колективів.

Також місцева влада обіцяє провести 8 і 9 травня у всіх районах столиці тематичні концертні програми.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-