У травні в Україні зміниться не тільки Президент, а й посол США. Вже десятий

У травні в Україні зміниться не тільки Президент, а й посол США. Вже десятий

Аналітика
Укрінформ
Марі Йованович завершує роботу в нашій країні, чого чекати від її наступника особливо залежить від того, хто ним буде

Напередодні від’їзду американського посла Марі Йованович ЗМІ жваво згадують і обговорюють те, що було пов’язано з нею в минулому – схиляються до думки, що Трамп усунув Йованович, як давно і збирався. Але важливіше подумати про те, що буде далі, хто прийде на її місце і з якими інструкціями.

Три роки перебували в Україні майже всі американські посли

"Марі Йованович терміново відбула до Вашингтона для консультацій. Найближчої суботи, 11 травня, посол має прилетіти до України. І 20 травня, про що повідомили сьогодні всім дипломатам посольства, Йованович повернеться до Вашингтона. До призначення нового голови дипломатичної місії в Україні його обов'язки виконуватиме тимчасовий повірений, визначення кандидатури якого ще не відбулося", - йдеться у повідомленні ZN.UA.

На журналістський запит власному кореспонденту Укрінформу цю інформацію підтвердили. Посол США в Україні Марія Йованович справді завершує свою трирічну каденцію в Києві, як було заплановано раніше, і дата її від'їзду узгоджується з передачею президентської влади в Україні, йдеться у відповіді офіційного представника Державного департаменту США

Дата, яка «узгоджується» - це, ймовірно, 19 або 28 травня – тобто день, на який може бути призначена інавгурація новообраного президента.

"Посол Йованович завершує свій трирічний дипломатичний термін у Києві у 2019 році, як і планувалося", - зазначили в зовнішньополітичному відомстві США.

Три роки – це приблизно саме той строк, який в Україні перебували майже всі вісім попередників пані Йованович на посольській посаді. Лише двоє з них «пересиділи» цей час: Джон Теффт – на 10 місяців у 2013 році та Вільям Міллер – на рік і 4 місяці у 1998-му. Джеффрі Паєтт пробув на посаді день у день. Усі решта – трохи менше трьох років.

Тож конспірологічна версія про усунення американського посла її керівництвом через невдоволення нею особисто Трампа, принаймні, не знаходить статистичного підтвердження: якщо дата від’їзду Марі Йованович – 20 травня, то будуть навіть два «зайві» дні.

Втім, поговоримо, і про конспірологію

Якщо про скандал пам’ятають, значить це комусь потрібно. Нагадаємо, 20 березня 2019 року в інтерв'ю американському виданню The Hill генеральний прокурор України Юрій Луценко зробив резонансні заяви. Зокрема, про те, що відкриває кримінальне провадження про ймовірні спроби громадян України втрутитися у вибори президента США 2016 року. Зокрема, Луценко перевіряє інформацію від народного депутата (Борислава Розенбалата. – Ред) про те, що директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник намагався втрутитись у вибори в США на користь Гілларі Клінтон.

Це інтерв’ю негайно відзначив у своєму Твіттері Дональд Трамп: «Російська змова зникає, а українська змова на допомогу Клінтон постає", - написав він.

Ще одна заява була про те, що посол США Марі Йованович нібито передавала Луценку список осіб, яких просила не піддавати кримінальному переслідуванню. У Державному департаменті США заяву очільника ГПУ спростували, назвавши її "відвертою вигадкою". Пізніше в ГПУ пояснили, що "списку Йованович" як такого не було, а її рекомендації мали усний характер, напередодні і сам Луценко пояснив, як було насправді.

Тож, як кажуть, «ложечки знайшлися, а осад залишився». На тлі заяв Луценка, а також заяви Йованович про необхідність звільнення Назара Холодницького з посади голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в українському сегменті Інтернету почала ширитися інформація про те, що Держдепартмент нібито відкликає посла з Києва.

«Вона була кісткою в горлі для адміністрації Трампа. Наскільки мені відомо, вона стимулювала журналіста злити матеріали «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, що стосуються Манафорта. Тому, на мій погляд, адміністрація Трампа була дуже зацікавлена, щоб її швидше прибрати», - сказав про близький від’їзд Йованович Тарас Чорновіл.

Чи так це чи ні, але посол відпрацювала до кінця трирічної каденції, і нині Державний департамент США з чистим сумлінням пояснює, що ротація є ротація – нічого особливого.

Тож що в сухому підсумку?

"Команда в Посольстві США в Києві, а також у Вашингтоні продовжує тісно співпрацювати з українським урядом та громадянським суспільством для зміцнення нашого партнерства", - наголосили в Державному департаменті США.

Отже, за кілька днів в Україні зміниться не тільки Президент, а й посол США. Ім’я нового посла не називають, але точно, що на відміну від нового українського Президента, він матиме досвід роботи у своїй професії. Тож за нього непокоїтися не треба. А от що справді може непокоїти – і за деякий час, коли ми дізнаємося, хто саме призначений, стане зрозуміло, наскільки це занепокоєння виправдане – то це можлива зміна позиції США щодо війни на Сході України.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-