Після інавгурації Зеленського

Після інавгурації Зеленського "мовних" претензій від країн-сусідів побільшає - експерти

Укрінформ
Директор Інституту світової політики Євген Магда прогнозує, що після завершення процесу передачі влади новообраному президенту Володимиру Зеленському претензій від країн-сусідів з приводу нещодавно ухваленого мовного закону до України побільшає.

Про це він заявив на прес-конференції у вівторок, 7 травня, у відповідь на запитання журналістів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Була достатньо гостра заява міністра закордонних справ Сійярто, який наголосив, що Угорщина й надалі блокуватиме засідання Комісії Україна-НАТО. Інші країни поки що утрималися, бо вони усвідомлюють, що в Україні зараз відбувається перехід влади від Президента Порошенка до Президента Зеленського. Я думаю, що претензії будуть сформульовані буквально відразу після інавгурації пана Зеленського, і що достатньо активними в цьому сенсі, окрім Угорщини, будуть щонайменше Польща і Румунія, які зацікавлені у вивченні відповідних мов на українській території. А Україна має відповідно на це відреагувати", - сказав Магда.

У цьому контексті експерт нагадав, що голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький заявляв, що закон про мови нацменшин буде ухвалений за півроку, але зауважив, що не поділяє його оптимізму. На думку Магди, у розпал парламентської кампанії буде просто складно знайти 226 законодавців, щоб вони проголосували за цей закон.

"Звичайно, було б ідеально, якби Україна в один день конституційною більшістю ухвалила закони про українську мову як державну і закон про статус мов національних меншин. Але ми живемо не в ідеальному світі і, на жаль, в українських реаліях таке виглядає нереалістичним", - констатував експерт.

Читайте також: Угорщина свідомо вибрала лінію на конфронтацію в мовному питанні - Клімкін

Заступник директора Інституту світової політики Наталя Іщенко у свою чергу нагадала, що ситуацією навколо ухвалення закону про мову вже зацікавилась така відома в Україні правозахисниця, як Дуня Міятович, яка наразі обіймає посаду комісара Ради Європи з прав людини.

"Міятович вже сказала, що після закінчення виборчого циклу, тобто після інавгурації Президента, приїде в Україну і зустрічатиметься з різними групами впливу. Вона точно зустрічатиметься з критиками закону про мову. Оскільки її головним завданням є моніторинг ситуації з правами людини, треба чекати, що вона робитиме якісь офіційні заяви, можливо, навіть офіційний звіт", - зазначила Іщенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-