Берлін заявляє, що

Берлін заявляє, що "паспортний" указ Путіна - серйозна провокація

Укрінформ
У Берліні серйозно занепокоєні указом російського президента щодо спрощення надання громадянства українцям з Донбасу.

Про це заявила представник федерального уряду Ульріке Деммер у п'ятницю на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рішення Росії є дуже тривожним сигналом. І ми вимагаємо від усіх партнерів, у тому числі від Росії, вжити кроків з виконання положень Мінська", - заявила Деммер.

Вона сказала, що "цей регіон, власне як і весь Донбас, є частиною України. Спрощення надання російського громадянства для українських громадян, які там проживають, протирічить духу та цілям Мінських угод, підриває суверенітет України та є протилежний до вкрай необхідного зараз внеску в деескалацію". Деммер нагадала, що в Мінських угодах прописано, що в регіоні мають відбутися місцеві вибори під наглядом ОБСЄ, але в рамках українського законодавства з повагою до суверенітету України.

Вона зауважила, що нинішній указ російського президента не можна порівнювати з нормами інших держав щодо громадянства: "Це полягає у поведінці Росії в попередні роки, треба згадати анексію Криму, що була обгрунтована так званим захистом російських громадян".

Деммер також підкреслила, що Берлін, так само як і Париж продовжують вважати "нормандський формат" інструментом вирішення конфлікту; робочі контакти в ньому тривають постійно, що ж до зустрічі на вищому рівні, то дату її назвати поки неможливо.

Читайте також: Порошенко подякував Європі та США за позицію щодо російських паспортів для "Л/ДНР"

Представник МЗС ФРН Крістоф Бургер звернув увагу на те, що обраний Президент України засвідчив свою позицію щодо необхідності продовжувати роботу в "нормандському форматі" та виконанні Мінських угод. "Ціллю цих угод є повне відновлення суверенітету України над Донецькою та Луганською областями; саме цим цілям протирічить цей декрет", - підкреслив дипломат. Він нагадав, що 5 років тому Росія в порушення міжнародного права вже анексувала частину української території – півострів Крим, а зараз підтримує сепаратистський рух на сході країни.

Бургер також висловив сподівання, що у Москві серйозно сприйняли заяву західних лідерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-