Рада закликала міжнародних партнерів засудити “паспортний” указ Путіна

Рада закликала міжнародних партнерів засудити “паспортний” указ Путіна

Укрінформ
Верховна Рада закликала міжнародних партнерів засудити указ президента РФ про видачу російських паспортів в ОРДЛО

Верховна Рада ухвалила постанову 10259 "Про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, парламентів та урядів країн ЄС, США, Канади, Північноатлантичного Альянсу, диппредставництв іноземних держав в Україні щодо злочинного рішення керівництва Російської Федерації про видачу російських паспортів громадянам України на окупованих Росією територіях Донбасу", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідне рішення підтримали 230 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідною постановою ВР пропонується звернутися до Організації Об'єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, парламентів та урядів країн Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Північноатлантичного Альянсу, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні щодо засудження злочинних дій російської влади, посилення режиму міжнародних санкцій, спрямованих проти РФ.

Ухвалення постанови сприятиме консолідації зусиль України та міжнародного співтовариства у протидії незаконним діям з боку керівництва РФ щодо порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України, захистові прав людини і громадянина в Україні.

"Верховна Рада України звертається із наполегливим закликом засудити вищезазначені деструктивні дії Російської Федерації, які грубо порушують державний суверенітет та територіальну цілісність України, права людини і громадянина в Україні, консолідувати спільні з Україною зусилля з протидії агресивним діям РФ та вжити заходів щодо посилення, у цьому зв’язку, режиму міжнародних санкцій, спрямованих проти РФ", - йдеться у документі.

Водночас український парламент також вимагає від Президента РФ Володимира Путіна скасувати Указ «Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства РФ у спрощеному порядку».

Так, у ВР переконані, що такі дії керівництва РФ є грубим втручанням у внутрішні справи України і підтвердженням і посиленням незаконної окупації українського Донбасу, адже вони мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у поствиборчий період. Верховна Рада рішуче засуджує агресивні дії керівництва РФ, акцентуючи на неприпустимості відходу від виконання міжнародного права і міжнародних угод та ескалації напруженості на Донбасі.

Читайте також: Паспорти РФ на Донбасі: звернення Ради до світу включили у порядок денний

Як повідомляв Укрінформ, 24 квітня президент РФ Путін затвердив указ "Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом у громадянство Російської Федерації у спрощеному порядку". У документі зазначається, що жителі окупованих територій України Донецької та Луганської областей України мають право отримувати російське громадянство за спрощеною процедурою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-