"Добровільність" видачі паспортів РФ не має нікого вводити в оману - Зеркаль

Укрінформ
Головним ризиком "добровільного" отримання російських паспортів жителями окупованого Донбасу є погіршення ставлення окупаційної адміністрації до громадян України, які відмовляться скористатись можливістю отримати громадянство РФ.

Про це написала у Facebook заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Нікого не має вводити в оману “добровільність” механізму, передбаченого Указом (президента РФ - ред.). Як засвідчила практика порушень Росією прав людини в окупованому Криму, найбільш дошкульні порушення вчиняються саме з використання формально добровільних механізмів. Громадяни України, які відмовились від нав’язаного їм громадянства РФ, стали жертвами дискримінації... Головний ризик – це погіршення ставлення окупаційної адміністрації до громадян України, які відмовляться скористатись можливістю отримати громадянство РФ", - зазначила Зеркаль.

Вона нагадала, що практика надання громадянства на окупованих територіях активно використовувалася в Європі нацистами.

Читайте також: У БПП вимагають від Зеленського реакції на повзучу анексію РФ Донбасу

"Нацисти нав’язували німецьке громадянство населенню окупованих територій, через яке на населення поширювався примусовий призов до армії та примусова праця (зокрема, справа The United States of America vs. Ernst von Weizsäcker et al. більш відома в Росії як справа Вільгельмштрассе). Не оминуть такої оцінки і дії Російської Федерації на окупованих територіях України", - переконана заступник міністра.

Зеркаль наголосила, що дії Росії щодо паспортизації населення окупованих територій Донбасу є ескалацією конфлікту і підставою для посилення стримувальних дій проти РФ.

"РФ понесе відповідальність як держава за ці та інші неправомірні дії, яким би складним і довгим цей процес не видавався та якою б не була міжнародна політична кон’юнктура", - резюмувала дипломатка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-