Кремль готується до наступного кроку агресії проти України - Порошенко

Кремль готується до наступного кроку агресії проти України - Порошенко

Відео
Укрінформ
Росія вкотре перетнула червоні лінії, запровадивши спрощену процедуру видачі паспортів для жителів окупованих територій на Донбасі.

На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко у відозверненні.

“Це чергове безпрецедентне втручання Росії у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України, повне зневаження своїх зобов'язань у рамках Мінських домовленостей. РФ знову перетнула червоні лінії та відверто і нахабно торпедує мирний процес на Донбасі”, - заявив Порошенко.

Він підкреслив, що в такий спосіб Кремль свідомо порушує міжнародне та гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій.

За словами чинного Президента, проведення фейкових виборів 2014 і 2018 років, запровадження “рубльової зони”, експропріація українських підприємств, невизнання документів, виданих законними органами, - далеко не повний перелік тих деструктивних кроків, які зробила російська сторона впродовж останніх років.

Порошенко наголосив, що невипадковою є і категорична відмова Росії підтримати ініціативу України та ОБСЄ щодо запровадження з 26 квітня “великоднього перемир'я”.

“Мета Росії очевидна — обнулити Мінські домовленості, де чітко прописані її зобов'язання: припинити обстріли, вивести свої війська і озброєння, звільнити українських заручників, повернути Україні контроль над її державним кордоном. Разом з Мінськими зобов'язаннями Москва розраховує позбутися санкцій, і незаконна видача паспортів РФ за так званим південноосетинським та придністровським сценаріями — це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії на окупованій частині українського Донбасу”, - підкреслив він.

Президент також закликав міжнародних партнерів “не допустити найгіршого сценарію і жорстко засудити деструктивні та злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій”.

Читайте також: Повзуча окупація: Україна закликає ЄС відреагувати на указ Путіна

Глава держави додав, що у зв'язку із цим доручив МЗС негайно ініціювати обговорення цього питання в рамках Ради Безпеки ООН, а також інших міжнародних форматах, зокрема в ОБСЄ та ЄС.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін 24 квітня підписав указ, згідно з яким мешканці окремих районів Донецької і Луганської областей мають право звернутися із заявами про прийняття у громадянство РФ за спрощеною процедурою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-