Указ про євроінтеграцію не дасть змоги звернути з курсу на ЄС - Климпуш-Цинцадзе

Указ про євроінтеграцію не дасть змоги звернути з курсу на ЄС - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Підписаний Президентом указ про питання європейської та євроатлантичної інтеграції не дає можливості звернути зі стратегічного курсу, адже закріплює задачі та обов’язки всіх органів влади в Україні на виконання цього курсу.
Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє Урядовий портал.

Вона назвала документ таким, що надає системності та впорядкованості роботі всіх владних структур в Україні, не залишаючи простору для маніпуляцій та перекладання відповідальності.

Указом, окрім затвердження Плану заходів з реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО, Кабінету Міністрів України разом з відповідними державними органами доручається виконання цього Плану заходів зі щоквартальним інформуванням Президента України, зауважила віце-прем'єр. В самому ж плані заходів – 31 пункт з різноманітними завданнями на період 2019-2020 років.

Зокрема, план заходів містить пункт про розроблення у грудні цього року пропозицій щодо перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а протягом 2019-20120 років – опрацювання зі стороною ЄС питань щодо подальшої лібералізації торгівлі, укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів (Угода ACAA); інтеграції до внутрішніх ринків ЄС у сферах енергетики та цифрової економіки; співробітництва у сфері юстиції, свободи та безпеки.

Також у плані містяться пункти щодо розширення джерел та способів залучення міжнародної допомоги, поліпшення фінансування закордонних дипломатичних установ України, розвиток співпраці у сфері освіти і наукових досліджень, розширення присутності іноземних закладів освіти в Україні, зокрема шляхом відкриття в Україні філії Коледжу Європи та Європейської школи Східного партнерства, а також щодо дальшого розвитку Європейського табору в Україні, проведення консультацій зі стороною ЄС щодо можливої участі України у Рамковій програмі досліджень та інновацій Європейського Союзу «Горизонт Європа».

До вересня 2020 року планується забезпечити під час розроблення та перегляду стандартів вищої освіти за певними спеціальностями вимог до освітніх програм з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, а до кінця 2019 року – підвищення професійної компетентності державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, військовослужбовців і працівників Збройних Сил України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Йдеться і про поглиблення співробітництва з ЄС у питаннях інформаційної безпеки та кібербезпеки, забезпечення стійкості критичної інфраструктури, протидії транснаціональній злочинності, посилення охорони кордонів, мінімізації ризиків у сфері міграції, а також про участь України у проектах, що реалізуються в рамках Європейського оборонного фонду, Постійної структурованої співпраці з питань безпеки і оборони (PESCO), Координованого річного огляду оборони (CARD), а також участь у міжнародних програмах наукових досліджень та інновацій в інтересах посилення оборонних можливостей України.

В рамках поглиблення співпраці з НАТО планується розширення участі України у виконанні Програми НАТО «Наука заради миру та безпеки», візит в Україну делегації Північноатлантичної ради НАТО у липні 2019 року, співробітництво щодо моніторингу ситуації та спільного реагування на агресію Російської Федерації в акваторіях Чорного та Азовського морів, підготовка і подання пропозицій щодо звернення до Північноатлантичної ради НАТО та Генерального секретаря НАТО про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО у грудні 2019 року, опрацювання зі стороною НАТО питання щодо приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО у 2020 році.

Читайте також: Президент підписав указ про європейську та євроатлантичну інтеграцію

У червні 2019 року планується підготовка змін до Закону України «Про Службу безпеки України», низка заходів щодо оптимізації управління ЗСУ відповідно до євроатлантичних норм і принципів; зміна бюджетного планування і формату закупівель в оборонній сфері, розроблення проекту автономної військової бази на сході України та військово-морської бази на узбережжі Азовського моря і т п.

«Якщо ми послідовно і якісно виконаємо затверджений План, питання членства в ЄС і Альянсі буде виглядати дуже близьким та реалістичним», - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомляв Укрінформ, 20 квітня Президент України Петро Порошенко підписав указ «Питання європейської та євроатлантичної інтеграції». Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-