Україна вітає ухвалення Радою Євросоюзу оновленої Газової директиви

Україна вітає ухвалення Радою Євросоюзу оновленої Газової директиви

Укрінформ
Українська сторона вітає ухвалене у понеділок, 15 квітня, рішення Ради Європейського Союзу про затвердження оновленої Газової директиви ЄС.

Відповідна заява оприлюднена на сторінці Представництва України при ЄС у Facebook.

«Українська сторона вітає остаточне схвалення поправок до Газової директиви, що має велике значення у контексті тристоронніх консультацій Україна - ЄС - Росія щодо транзиту газу. Поправки до Газової директиви спрямовані на усунення правових прогалин в правовій системі ЄС та покращення конкуренції на газовому ринку. З набранням чинності внутрішні правила газового ринку ЄС, такі, як відокремлення власності, доступ третіх сторін, недискримінаційні тарифи та вимоги до забезпечення прозорості, застосовуватимуться до трубопроводів до та з третіх країн, включаючи “Північний потік 2”», - йдеться у документі.

Українські дипломати нагадують, що країни-члени ЄС матимуть 9 місяців з моменту набуття чинності оновленої Директиви для інтегрування нових правил у національне законодавство.

«Ми розраховуємо на добросовісне, послідовне та ефективне виконання Директиви, що є надзвичайно важливим для забезпечення рівного ставлення до української газотранспортної системи та проекту Північний потік 2 в рамках законодавства ЄС. Сьогоднішній крок доводить, що держави - члени ЄС розділяють відповідальність і демонструють солідарність з питань, що мають ключове значення для європейського газового ринку», - зазначили в українському Представництві при ЄС.

Читайте також: ЄС остаточно затвердив зміни до Газової директиви

Як повідомлялося, Рада Євросоюзу 15 квітня затвердила зміни до Газової директиви ЄС, що, зокрема, дозволить поширити європейські норми і на газопровід "Північний потік-2", який будують з Росії до Німеччини дном Балтійського моря.

Так, оновленою Газовою директивою передбачено, що транспортуванням газу не може займатися та сама компанія, яка "блакитне паливо" видобуває і продає. Nord Stream 2 AG цій вимозі не відповідає, тому якщо "Газпром" захоче запустити трубопровід, доведеться створювати окремого оператора, який би був незалежним від російського монополіста.

Крім того, передбачається доступ третіх компаній до "Північного потоку-2". Тобто, “Газпром” не може бути єдиною компанією, яка користується трубопроводом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-