Найважливішим пріоритетом залишається створення

Найважливішим пріоритетом залишається створення "ракетного щита" — Турчинов

Укрінформ
Вихід Росії з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності загрожує безпеці України та спонукає до створення ефективного ракетного щита.

Про це під час Київського безпекового форуму заявив секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нашим пріоритетом залишається високоточна зброя, в першу чергу, ракетна зброя. Нарощування ракетного потенціалу нашої країни є достатньо актуальною проблемою в умовах фактичної руйнації Російською Федерацією договору про ракети середньої і малої дальності (Договір між СРСР та США про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, ДРСМД - ред.). Я хочу підкреслити, що руйнація цього договору є потужнішим поштовхом для виведення, скажімо так, гонки озброєнь на новий рівень. Але в першу чергу ракети середньої і малої дальності погрожують нашій країні, це виклик для нас. І, безумовно, наше завдання - реально оцінювати ці небезпеки і реально їм протидіяти. І саме тому нашим важливим пріоритетом є подальший розвиток "ракетного щита" нашої країни, створення нових ракетних систем", - наголосив Турчинов.

Він нагадав, що минулого тижня відбулись успішні випробування нових ракетних комплексів, які зможуть забезпечити надійний захист українського Чорноморського та Азовського узбережжя. "Комплекси зможуть знищувати морські цілі не тільки під час їх наступальних дій, коли вони загрожують нашій країні, а й у випадку загрози ми зможемо їх знищити і в портах базувань. Це достатньо серйозний крок у напрямку зміцнення безпеки і оборони нашої країни", - повідомив Турчинов.

Крім того, голова Радбезу звернувся до міжнародних партнерів з закликом до більш активного партнерства щодо забезпечення України сучасною зброєю: "Я звертаюсь до наших партнерів щодо більш активної участі ваших країн у військово-технічній співпраці між нашими державами. Це для нас дуже важливо. Нам потрібна нова сучасна зброя і для цього потрібні нові сучасні технології".

Він додав, що наразі потреби ЗСУ переважно забезпечує український оборонно-промисловий комплекс.

Не менш важливим питанням, на думку Турчинова, є протидія Росії в умовах гібридної війни в економічній, інформаційній та кібернетичній сферах. "Росія на цьому полігоні наших підприємств, нашої інфраструктури, стратегічної інфраструктури відпрацьовує кіберзброю фактично нового покоління. Це для нас також дуже серйозний виклик. І саме тому в питанні кіберзахисту зроблено достатньо багато", - поінформував голова Радбезу, додавши, що здатність асиметрично відповідати на кіберзагрози є одним з пріоритетів для України.

Читайте також: Росія готується до масштабної континентальної війни — Турчинов

Він наголосив, що тільки стабільна Україна, яка швидко розвивається, може стати надійним фактором безпеки всього Європейського континенту.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 11-12 квітня триває Київський безпековий форум, участь в якому беруть близько тисячі учасників із понад 20 країн.

Основна тема Форуму - "Стратегічний вибір України та Заходу". Сьогодні, 11 квітня, заплановані три сесії на теми: “Безпека і оборона. Об'єднуючи сили у битві за свободу”, "Європейська перспектива. Крізь терни до єдності Європи", "Моніторинг українських виборів: Чи захищені цінності?".

Серед високих гостей, які запрошені до участі в заході: Президент України Петро Порошенко, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, секретар РНБО України Олександр Турчинов, міністр оборони України Степан Полторак, міністр національної оборони Литви Раймундас Каробліс, інші провідні політики , українські та міжнародні експерти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-