Вступ України до НАТО залежить від “домашньої роботи” - Тарасюк

Вступ України до НАТО залежить від “домашньої роботи” - Тарасюк

Укрінформ
Україна 27 років співпрацює з НАТО, однак, досі не досягла стандартів Альянсу.

Про це в Укрінформі на засіданні круглого столу “70 років НАТО. Український вимір” сказав дипломат і політик, заступник голови Комітету у закордонних справах ВРУ Борис Тарасюк.

“З 70 років існування НАТО, Україна має за плечима співпрацю більше ніж 27 років. За цей час багато зроблено в Україні щодо наближення до НАТО. На жаль не все зроблено. Головна проблема - те що Україна не дотягує своєю внутрішньою політикою до критеріїв і стандартів, які існують в НАТО”, - сказав він.

За словами Тарасюка, вимоги, в першу чергу, стосуються не військових стандартів, а верховенства права, боротьби з корупцію. “За цими критеріями Україна досі не дотягує до стандартів НАТО”, - додав він.

Тарасюк також зауважив, що багато треба зробити і в плані реалізації положень закону про національну оборону. Треба забезпечити діяльність парламентського контролю за діяльністю розвідувальних органів, зокрема, СБУ, навів приклад Тарасюк.

Він наголосив, що вступ залежить від нашої домашньої роботи, але у цьому питанні “ми топчемося на місці багато років”. Тарасюк уточнив, що Україна була найближче до НАТО, тобто, до плану дій щодо набуття членства /ПДЧ/ у 2006 році, але у вересні 2006 року Янукович заявив, що українці не готові до набуття членства, і в такій спосіб зруйнував наближення до альянсу.

Тарасюк наголосив, що “якби не внутрішні кульбіти”, то у 2014 році РФ би не наважилась напасти на Україну.

У свою чергу начальник Управління співробітництва з НАТО Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ Олексій Генчев наголосив, що “зараз ми маємо наслідки позаблокового статусу України”. Був загальмований розвиток в державній системі євроатлантичної інтеграції. “Зараз НАТО є постійним політичним союзником України і про свою підтримку щодо суверенітету України вони постійно заявляють на всіх міжнародних форматах. Україна вдячна за це. Але щоб стати не партнером, а членом Альянсу, треба проводити трансформації і реформи,” - сказав він.

Голова Громадської Ліги Україна-НАТО Сергій Джердж нагадав, що НАТО 4 квітня виповниться 70 років. Це найбільш успішний в історії безпековий Альянс.

Читайте також: У Полторака сказали, в якому аспекті Україна “вже є членом НАТО”

4 квітня 1949 року у Вашингтоні представниками 12-х країн - США, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії - підписано Північноатлантичний пакт (НАТО) про воєнно-політичний союз, що ставив за мету колективний захист демократичних свобод і протидію комуністичній експансії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-