“Вирок” політв’язню Павлу Грибу дорівнює катуванню

“Вирок” політв’язню Павлу Грибу дорівнює катуванню

Аналітика
Укрінформ
Батьки, правозахисники та дипломати в Україні і Європі б’ють на сполох – хворий юнак може не пережити шестирічного ув’язнення

22 березня російське псевдосудочинство засудило викраденого на території Білорусі та звинуваченого у “тероризмі” тяжкохворого 20-літнього українця Павла Гриба до шести років колонії загального режиму. За версією російського слідства, в 2017 році Павло через інтернет нібито переконував старшокласницю з Сочі підірвати бомбу на випускному вечорі – заради “дестабілізації політичного устрою в Росії” (російському керівництву навіть українські діти терористами ввижаються!). Мужній хлопець на суді провини не визнав, більш того, через дурні звинувачення та ненадання йому меддопомоги оголосив голодування. В останньому слові він чітко дав зрозуміти, що його не зламали. Хоча очевидно, що ув’язнення у його випадку – це, по суті, катування і позбавлення права на життя. Між тим Павло побажав усім українським патріотам з гідністю пройти полон – «по правді й совісті», а ФСБ прямо назвав бандитами та вбивцями. А наприкінці сказав: «Слава Україні!»

Щоб боротися, треба жити!

Батько Павла Ігор Гриб повідомив, що загальний стан здоров’я його сина у російському СІЗО за час майже двохрічної неволі погіршився. «Дуже гостро стоїть необхідність термінової операції та лікування, а також подальшої реабілітації, інакше Павло просто помре за ґратами», – сказав батько хлопця. Тим більше Павлу категорично не можна голодувати.

Лікар Павла Василь Притула відмовляє 20-річного бранця від голодування, яке той оголосив після почутого в суді вироку. «Дуже прошу всіх, хто має контакт з Павлом Грибом, переконати його, передайте моє прохання – не голодувати! Не треба себе губити. Є ще шанси вийти з тюрми, є надія на Бога і на людей в усьому світі. Голодування для Павла – це самогубство, це – однозначна смерть. Боротися за справедливість і за життя можна лише живим!», – написав лікар.

Хлопець дійсно виглядає жахливо – ознаки серйозного захворювання спотворили шкіру обличчя. Юнак з дитинства страждає на тяжку хворобу. За словами родичів, у Павла Гриба портальна гіпертензія– синдром підвищеного тиску в системі ворітної вени, який супроводжується збільшенням селезінки, варикозним розширенням вен стравоходу й шлунка, печінковою недостатністю.

Уповноважений з прав людини в Україні Людмила Денісова закликала міжнародне співтовариство посилити тиск на Росію. “За час перебування в Ростовському СІЗО Павло Гриб набув важких захворювань. Йому необхідне кваліфіковане обстеження, постійний нагляд лікарів та власне саме лікування у спеціалізованому медичному закладі. Процес етапування та подальше ув’язнення несе загрозу життю незаконно засудженого українця. Тому звертаюся до Голови Комітету проти катувань Організації Об’єднаних Націй Йенсу Модвіга, до Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, Віце-президента Міжнародного Комітету Червоного Хреста Жиля Карбоньє, до Голови делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Флоранс Жиллєт, до Голови Моніторингової місії Організації Об’єднаних Націй з прав людини в Україні Фіони Фрейзер втрутитися у ситуацію, стати на захист прав громадянина України Павла Гриба та прошу сприяти наданню йому негайної медичної допомоги”, – повідомила Денісова.

Зробити все, аби весь світ почув

Вітчизняний МЗС висловив рішучий протест у зв'язку з неправомірним рішенням суду РФ про засудження Гриба за сфабрикованими звинуваченнями в примусі до терористичних дій і вимагає від Росії вирок негайно скасувати.

Європейський Союз також очікує негайного звільнення Павла Гриба та надання йому доступу до спеціалізованого медичного лікування, якого він негайно потребує. «Павло Гриб, 20-річний громадянин України, який має інвалідність та серйозне захворювання, був викрадений з Білорусі російською владою у серпні 2017 року. Відтоді він незаконно утримувався в Росії без будь-яких обґрунтованих звинувачень, а стан його здоров'я продовжує непокоїти. Сьогодні російський суд засудив Павла Гриба до шести років позбавлення волі за «пропаганду тероризму». Європейський Союз очікує негайного звільнення пана Гриба і надання йому доступу до спеціалізованого медичного лікування, якого він потребує. До тих пір, поки він залишається в ув'язненні, українським лікарям мають дозволити відвідувати його, як того вимагає рішення Європейського суду з прав людини», – заявила офіційний представник Європейської служби зовнішніх справ Майя Косьянчич.

Мораль проста – ми живемо в умовах війни з Росією

Адвокати будуть оскаржувати вирок. Марина Дубровіна, російський адвокат Павла Гриба, сподівається на переведення хлопця на стаціонарне лікування в тюремну лікарню. "Сподіваюся, в понеділок вдасться зустрітися з начальником СІЗО, достукатися до нього, щоб Гриба перевезли в тюремну лікарню, тим більше що показань до стаціонарного лікування багато", – повідомила в російській пресі Дубровіна. Листів з проханням про помилування подружжя Грибів поки не писало. Батьки сумніваються взагалі, що їх син на це згодиться.

Наразі батькам залишається лише сподіватися на обмін.

Україна давно озвучила Росії список тих, кого готова віддати взамін на своїх громадян, яких утримують у в'язницях Росії і окупованого Криму. За словами Ірини Геращенко, уповноваженого Президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, першої заступниці голови Верховної Ради, Павло є у всіх списках, які вже 16 разів передавали Кремлю. “Очевидно, що ми не визнаємо судилище, яке відбулося над Грибом, так само як і над іншими нашими заручниками і політв'язнями”, – повідомила на брифінгу в Києві Ірина Геращенко. Щоб врятувати Павла, українська сторона в Тристоронній контактній групі в Мінську запропонувала зробити “малий” обмін на тяжкохворого російського найманця. Однак Росія відмовилася обміняти українця Павла, засудженого на 6 років на тяжкохворого росіянина Олексія Седикова, засудженого в Україні до 11 років в'язниці.

«Мораль у справі Павла Гриба дуже проста: нашим громадянам нарешті треба збагнути, що вони живуть в умовах війни з РФ», – сказав в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Коментарі» телеканалу ZIK директор Центру стратегічних розробок Андрій Ніцой.

Але він вважає, що також треба робити висновки і конкретні кроки і для тих осіб, які потрапили у полон до агресора. «Звичайно, українська держава буде захищати політв’язнів. Я вважаю, що і кандидатам в президенти, які мають реальні шанси, і навіть тим, що не мають, вже тепер треба ініціювати створення державного фонду. Саме він міг би фінансувати юридичні послуги, через які б українська держава турбувалася б про своїх політичних в’язнів в Російській Федерації у матеріальному сенсі і не лише. Бо цим найперше повинна займатися українська держава, а не просто активісти, благодійні фонди і волонтери», – додав Ніцой.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-