У Раді взялися за написання єдиного законопроекту про незаконне збагачення

У Раді взялися за написання єдиного законопроекту про незаконне збагачення

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності утворив робочу групу з напрацювання єдиного законопроекту щодо покарання за незаконне збагачення.

Відповідне рішення члени комітету ухвалили під час засідання в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Комітет рекомендує: перше - утворити робочу групу з опрацювання проектів законів щодо відповідальності за незаконне збагачення. Головою робочої групи пропонується від комітету і керівництва комітету обрати народного депутата, доктора юридичних наук Карпунцова Валерія Віталійовича", - озвучив проект рішення голова комітету Андрій Кожем'якін.

Також члени комітету рекомендували включити до складу робочої групи народних депутатів, які входять до складу Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутатів-авторів альтернативних законопроектів, а також представників НАБУ, САП, експертів-юристів представництва Європейського Союзу, МВФ, Світового банку, Офісу Ради Європи та інших.

Читайте також: Холодницький дав тиждень на закриття всіх справ про незаконне збагачення

За результатами обговорення члени комітету одноголосно підтримали дане рішення.

Водночас, комітет не встановлював робочій групі конкретні терміни розробки законопроекту.

Як повідомлялося, станом на 20 березня у Верховній Раді зареєстровано основний законопроект №10110 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення", внесений Президентом Петром Порошенком, а також 12 альтернативних йому.

Авторами альтернативних проектів є перший заступник голови Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін (проект закону №10110-1), заступник голови Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак і голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення діяльності Президента України, Кабінету міністрів, міністерств, центральних органів виконавчої влади та статусу і діяльності політичних партій, громадських об'єднань Комітету з питань правової політики та правосуддя Наталія Новак (№10110-2), а також народні депутати Мустафа-Масі Найєм (№10110-3), Юрій Дерев'янко (№10110-4), Єгор Соболєв ( №10110-5), Вікторія Пташник і Ганна Гопко ( №10110-6), Альона Шкрум (№10110-7), Ігор Луценко (№10110-8), Юрій Левченко, Михайло Головко, Андрій Іллєнко та Олег Осуховський (№10110-9), Андрій Шипко (№10110-10), Олена Сотник (№10110-11), Тетяна Острікова та Роман Семенуха (№10110-12).

Як повідомляв Укрінформ, Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на засіданні 13 березня не включив до порядку денного президентський та альтернативні законопроекти щодо покарання за незаконне збагачення.

Серед причин такого рішення - відсутність у кількох законопроектів висновку Головного науково-експертного управління, відсутність у порядку денному парламенту даних законопроектів. Також тоді ще не закінчився термін подачі альтернативних законопроектів.

18 березня голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін повідомив, що отримав листа від Посольства США, МВФ, Світового банку і представництва ЄС в Україні. Кожем'якін заявив, що підписанти листа просять Верховну Раду відкласти розгляд президентського і альтернативних законопроектів щодо покарання за незаконне збагачення. Тоді ж народний депутат Мустафа Найєм оприлюднив фото відповідних листів і зазначив, що представники інституцій в листі наголосили, що жоден із внесених законопроектів про покарання за незаконне збагачення не відповідає міжнародним стандартам, в тому числі, Конвенції ООН з боротьби з корупцією.

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний суд 26 лютого визнав неконституційною статтю 368-2 ККУ, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-