Угорщина блокує важливі зустрічі з партнерами України у НАТО - Климпуш-Цинцадзе

Угорщина блокує важливі зустрічі з партнерами України у НАТО - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Блокування Угорщиною євроінтеграційних прагнень України заважає провести ряд важливих зустрічей з партнерами в ЄС на офіційному рівні.

На цьому наголосила віце-прем'єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе на прес-брифінгу в Ужгороді, припустивши, що шантаж Угорщини не припиниться навіть після виконання Україною рекомендацій Венеціанської комісії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наразі ми бачимо, що Угорщина блокує високий рівень діалогу між Україною та європейськими партнерами по НАТО, це не дозволяє проводити нам ряд офіційних зустрічей. Разом із тим, ми вдячні усім партнерам у Альянсі, що вони знаходять як влаштувати ці зустрічі в інший спосіб — або разом із Грузією в офіційному форматі, або не в офіційному форматі. Це свідчить про те, наскільки Альянс цінує політичний діалог з Україною”, - заявила Климпуш-Цинцадзе.

При цьому вона зауважила, що Україні хотілося б менше чути шантажуючих заяв зі сторони Угорщини, оскільки Україна взяла на себе зобов’язання виконати всі рекомендації Венеціанської комісії.

“Ми працюємо з нашими парламентаріями для того, щоб виконати ці умови, зокрема, про продовження імплементарного періоду закону “Про освіту” до 2023-го року”, - додала віце-прем'єр.

Читайте також: У Кабміні пояснили, чому достроково не розривали “дружбу" з РФ

Разом із тим, Климпуш-Цинцадзе заявила про те, що у неї немає чіткого переконання в тому, що після виконання державою умов Венеціанської комісії, Угорщина зупиниться в своєму тиску на Україну.

Як повідомлялося, 25 вересня 2018 року Президент Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", певні положення якого, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, викликали стурбованість ряду країн. Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти і науки провести щодо цього закону консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) під час дебатів ухвалила резолюцію щодо українського закону "Про освіту". Українську владу, зокрема, закликали дослухатися до зауважень Венеціанської комісії, а також продумати "більш гнучку модель" двомовної освіти з урахуванням інтересів тих, хто належить до корінних народів та національних меншин.

Міністерство освіти і науки України заявило про згоду з висновком Венеціанської стосовно мовної статті закону "Про освіту". Вважає його збалансованим та конструктивним, готове сприяти деталізації ст. 7 у законі "Про загальну середню освіту", а також погоджується з рекомендацією продовжити перехідний період для імплементації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-