НАТО зупинило всю практичну співпрацю з Росією у 2014 році

НАТО зупинило всю практичну співпрацю з Росією у 2014 році

Доповідь
Укрінформ
Північноатлантичний альянс докладав зусиль з розбудови стратегічного партнерства з Росією, але припинив будь-яке практичне співробітництво з нею після незаконної анексії Криму та агресії проти України у 2014 році.

Відповідне положення міститься у річній доповіді Альянсу за 2018 рік, яку у четвер у штаб-квартирі НАТО представив генеральний секретар цієї організації Єнс Столтенберг, у розділі, присвяченому відносинам між НАТО і Росією, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Роками після «холодної війни» НАТО напружено працювало, щоб розбудувати стратегічне партнерство з Росією. Це включало розвиток діалогу та практичної співпраці в сферах взаємного інтересу. Разом з цим, у 2014 році, як результат незаконної анексії Криму, вся практична співпраця між НАТО і Росією була припинена. Агресивні дії Росії в Україні, її дестабілізуюча військова поведінка та використання гібридних дій проти держав у Євроатлантичному регіоні суттєво змінили міжнародне середовище – зменшили стабільність та безпеку, підвищили непередбачуваність. У 2018 році російський курс на дестабілізуючу поведінку був продовжений», - йдеться у документі.

У розділі перераховані дії Росії, які викликали найбільше занепокоєння країн НАТО.

Зокрема, у березні 2018 року союзники засудили атаку з використанням нервово-паралітичного газу військового призначення у Солсбері, Великобританія. Союзники виявили солідарність з висновками британської сторони про те, що з високою ймовірністю саме Росія несе відповідальність за цю атаку.

Читайте також: НАТО підтверджує політику "відкритих дверей" для України

У жовтні цього ж року Нідерланди та Великобританія проінформували Альянс про навмисну хакерську атаку на Організацію із заборони хімічної зброї, здійснену, за їх оцінкою, російською військовою розвідкою.

«Наприкінці листопада Росія використала військову силу проти трьох українських військово-морських кораблів у міжнародних водах Чорного моря, поблизу Азовського моря та Керченської протоки. Союзники наголосили на необхідності спокою та стриманості, та закликали Росію звільнити українських моряків та кораблі, які вона захопила. Союзники підтвердили повну підтримку суверенітету та територіальній цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів та територіальних вод. Вони також взяли зобов’язання надати подальшу політичну та практичну підтримку Україні», - йдеться у документі.

У грудні 2018 року міністри закордонних справ НАТО дійшли висновку, що Росія розвинула та розмістила ракетні системи, що порушують Договір про обмеження ракет малої та середньої дальності, та закликали Росію негайно повернутися до виконання цієї угоди шляхом, що піддається перевірці.

«На Брюссельському саміті лідери НАТО підтвердили, що характер відносин альянсу з Росією буде залежати від ясних та конструктивних змін у діях Росії, які продемонструють дотримання нею міжнародних законів, міжнародних зобов’язань та відповідальності. Політика НАТО стосовно Росії залишається змістовною: оборона та діалог», - йдеться у документі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-