Геращенко відкрила ранкову Раду

Геращенко відкрила ранкову Раду

Укрінформ
Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко відкрила ранкове засідання парламенту.

У залі засідань зареєструвалися 345 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ранкове пленарне засідання Верховної Ради оголошую відкритим", - сказала перший віце-спікер.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 14 березня планує продовжити розгляд у другому читанні законопроекту 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Протягом попередніх двох днів депутати розглянули близько 13% поправок. У четвер розгляд "мовного" законопроекту розпочнеться з 272-ї поправки.

У першому читанні Рада ухвалила документ 4 жовтня 2018 року. Підготовка «мовного» законопроекту до другого читання тривала близько чотирьох місяців. За цей час комітет ВР з питань культури та духовності опрацював 2082 поправки, які надійшли від народних депутатів.

Документом пропонується зокрема створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду уповноваженого із захисту державної мови. У друге читання проекту закону парламентарії ввійшли 28 лютого. Голова ВР Андрій Парубій прогнозував, що розгляд поправок може тривати близько тижня.

ВР у четвер також запланувала проведення двох тимчасових слідчих комісій, які відбудуться у перерві між ранковим і вечірніми пленарними засіданнями.

Читайте також: Рада продовжить розглядати мовний законопроект

Так, на ТСК для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів запрошені генеральний прокурор Юрій Луценко, голова Служби безпеки України Василь Грицак і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За їхньої участі парламентарії планують обговорити результати розслідування у справі активістки Катерини Гандзюк, яку 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні, після чого вона померла 4 листопада. Розгляд цього питання відбуватиметься у закритому режимі.

Водночас у Раді відбуватиметься й засідання ТСК для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних силах України та підриву обороноздатності держави. Напередодні голова комісії Іван Вінник повідомив про те, що 14 березня буде обговорюватись інформацію щодо продажу бойових літаків МіГ-29 за часів головування в уряді Юлії Тимошенко. До участі в засіданні ТСК запрошені колишні міністри оборони 2007-2010 років Юрій Єхануров і Валерій Іващенко та екс-начальник Генштабу Іван Свида.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-