МЗС не вважає ситуацію з Вершютцом викликом для відносин з Австрією

МЗС не вважає ситуацію з Вершютцом викликом для відносин з Австрією

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ не вважають заборону в’їзду в Україну для австрійського журналіста Крістіана Вершютца серйозним викликом для двосторонніх відносин з Австрією і закликають австрійську сторону знизити градус риторики.

Про це заявила на брифінгу в середу, 13 березня, речниця МЗС Катерина Зеленко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ситуацію навколо журналіста Вершютца ми не вважаємо серйозним викликом для наших двосторонніх відносин з Австрією. Передусім ідеться про те, що австрійський журналіст порушив українське законодавство, в’їхавши на окуповану територію України у незаконний спосіб. На підставі цього СБУ винесла рішення про заборону йому в’їзду в Україну терміном на один рік. Інший аспект, що ліг в основу рішень СБУ, – наявність оперативної інформації про нібито підготовку провокації щодо зазначеного журналіста. І такий крок, за даними СБУ, мав на меті убезпечити пана Вершютца від можливих ризиків", - сказала Зеленко.

Вона наголосила, що це рішення не має жодного відношення ані до питання цензури, ані до питання наступу на свободу слова.

Читайте також: В СБУ пояснили, чому не впустили австрійського журналіста Вершютца

"Це виключно наслідок зневажливого ставлення до вимог законодавства України. У цьому зв'язку ми закликаємо австрійську сторону знизити градус риторики і сподіваємось на подальший плідний діалог з насиченого порядку денного наших відносин", - зазначила речниця МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар МЗС Австрії Йоганнес Петерлінк під час зустрічі 12 березня з послом України в Австрії Олександром Щербою закликав українську владу скасувати заборону на в’їзд в країну кореспонденту суспільного телерадіомовника ORF Крістіану Вершютцу з тим, щоб журналіст і надалі міг працювати в Україні.

Раніше у політичних та журналістських колах Австрії виступили з гострою критикою заборони Вершютцу в’їзду в Україну терміном на один рік. Також із закликом до скасування заборони виступив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.

Як відомо, СБУ заборонила Вершютцу в’їзд в Україну терміном на один рік. В службі заявили, що підставою для такого рішення стала необхідність забезпечення безпеки журналіста та уникнення можливих провокацій - Вершютц раніше зазначав про існуючі погрози його життю в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-