Нафтогаз без Коболєва: Клімкін прокоментував можливе рішення уряду

Нафтогаз без Коболєва: Клімкін прокоментував можливе рішення уряду

Укрінформ
Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає дуже важливою особисту роль голови НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва у реформуванні компанії і на тристоронніх перемовинах щодо транзиту газу через Україну після 2019 року.

Про це він заявив на брифінгу у вівторок, 5 березня, відповідаючи на запитання, чи позначиться на переговорній позиції України на тристоронніх газових перемовинах можливе непродовження контракту з Коболєвим, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вважаю, що реформування "Нафтогазу" є винятково важливим для того, щоб мати сильну позицію в тристоронніх консультаціях з Європейською комісією і з Росією... Я вважаю, що Андрій Коболєв багато зробив для реформування "Нафтогазу". Ми тісно співпрацюємо з ним у протидії "Північному потоку-2". Звичайно, позиція держави - це не позиція особистості, але, тим не менше, його особиста роль, безумовно, є дуже важливою", - сказав Клімкін.

Він акцентував, що Україні потрібно мати сильну переговорну позицію, оскільки Росія зараз вичікує, сигналізуючи і навіть говорячи прямо, як на останніх тристоронніх консультаціях у Брюсселі, що спочатку вона дочекається виборів.

Клімкін нагадав, що на цих консультаціях позиція ЄС була висловлена дуже чітко: законодавство України змінилося, воно зараз набагато глибше адаптоване до європейського, законодавство ЄС теж змінилося в напрямку прийняття Третього енергопакету.

"Тому будь-які "договорняки", які мали місце у попередній реальності, вже неможливі, оскільки будь-який контракт на транзит, який має бути укладений, має базуватися на європейському праві. Але друге питання - це ефективний анбандлінг, тобто розділення ключових сфер функціонування (НАК "Нафтогаз" - ред.) теж має відбутися, оскільки це важливо у контексті виконання ключових європейських правил, і це важливо для нашої сильної переговорної позиції", - резюмував глава зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Коболєв розповів, хто має займатися питаннями контрактів із менеджментом Нафтогазу

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні колегії Міністерства соціальної політики у Києві 28 лютого Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що уряд планує 22 березня завершити 5-річний контракт з менеджментом НАК "Нафтогаз України" на тих умовах, які були чинними протягом п'яти років.

Водночас, за повідомленнями ЗМІ, наглядова рада НАК "Нафтогаз України" ухвалила рішення продовжити контракт з головою правління компанії Андрієм Коболєвим, і встановити йому місячний оклад у розмірі 2,08 млн гривень, бо нове законодавство дає наглядовій раді держкомпанії повноваження приймати рішення щодо контрактів із менеджментом. Таким чином, розмір окладу голови Нафтогазу відповідатиме рівню, який був встановлений у попередньому контракті.

Раніше Гройсман заявляв, що уряд перегляне умови контракту менеджменту Нафтогазу через "захмарні" заробітні плати керівників компанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-