Питання незаконного збагачення треба залагодити якнайшвидше - Клімкін

Питання незаконного збагачення треба залагодити якнайшвидше - Клімкін

Укрінформ
Верховна Рада має якнайшвидше вирішити питання про покарання за незаконне збагачення, оскільки боротьба з корупцією є важливою для самих українців і для руху в Європу.

Про це заявив на брифінгу міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Звичайно, реакція має бути швидкою - це цілком зрозуміло. Звичайно, ми маємо вирішити, і як це буде відображено тепер у законодавстві, і звичайно, маємо вирішити, щоб існуючі справи не були припинені та мали своє продовження», - сказав Клімкін.

Він додав, що річ не у можливих санкціях стосовно України за такі рішення, а в українцях, які потерпають від корупції.

«Річ у тому, як ми далі будемо будувати саму систему, саму логіку боротьби з корупцією. Тому рішення має бути знайдено якнайшвидше, оскільки проблема не для безвізового режиму, це проблема для нашого європейського шляху, як ми йдемо до Європейського Союзу»,- акцентував Клімкін.

Читайте також: ЄС не каратиме українців за рішення Конституційного суду — МЗС

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого КСУ визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Суд пояснив, що статтю скасували, бо вона порушує статтю 62 Конституції України про презумпцію невинуватості.

Згодом Президент Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді законопроект про врегулювання законодавства щодо кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили з 2014 року. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації.

Стаття 368-2 ККУ, серед іншого, передбачала покарання у вигляді позбавлення волі на термін до двох років за набуття чиновником активів, не підтверджених офіційними доходами. Ті самі діяння, вчинені службовцем, який займає відповідальне становище, каралися позбавленням волі від 2 до 5 років, а службовцем з особливо відповідальним становищем - позбавленням волі від 5 до 10 років.

12 грудня 2017 року 59 депутатів направили до КСУ подання з проханням перевірити на відповідність Основному закону статтю 368-2 ККУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-