Лукашенко назвав можливе розміщення ракет в Україні

Лукашенко назвав можливе розміщення ракет в Україні "катастрофою"

Укрінформ
Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав можливе розміщення ракет середньої і меншої дальності на території України "катастрофою".

Про це він заявив на зустрічі з представниками громадськості та експертного співтовариства, білоруських і зарубіжних ЗМІ, повідомляє Інтерфакс.

"Зараз почали розмазувати проблему розміщення ракет середньої і меншої дальності в Україні. (...) Ні в якому разі не можна робити в цьому напрямку кроки, тому що це дійсно може обернутися катастрофою для державності України", - сказав Лукашенко.

За його словами, це буде "катастрофою", тому що "росіяни не можуть допустити, щоб ці ракети були там".

Лукашенко додав, що в цьому разі в Білорусі будуть "абсолютно солідарні" з такою позицією Росії.

"У мене деякі речі, які не публікуються, викликають певне занепокоєння і за Білорусь. Не хотілося б, щоб у матінці-Європі спалахнула, не дай Боже, обмежена ядерна катастрофа", - зазначив він.

Раніше Лукашенко висловив побоювання щодо можливого розміщення в Європі, зокрема на території України, американських ракет середньої і меншої дальності, а також обіцяв дії у відповідь разом з Росією.

Читайте також: Лукашенко боїться, що США, "не дай бог", розмістять ракети в Україні

Як повідомляв Укрінформ, держсекретар США Майк Помпео оголосив про зупинення участі США в Договорі про ракети середньої і меншої дальності (ДРСМД), оскільки 2 лютого закінчився строк ультиматуму, який США висунули Росії 4 грудня 2018 року. Сполучені Штати пообіцяли вийти з ДРСМД, якщо Росія не повернеться до виконання своїх зобов'язань за договором протягом 60 днів.

У Вашингтоні вважають, що РФ порушила ДРСМД тим, що створила ракети 9М729. Москва це заперечує. Однак дані досліджень ряду країн, отримані протягом багатьох років, підтверджують порушення з боку Москви. Згідно з даними американської сторони, ракета 9М729 здатна пролетіти більш як 500 кілометрів, що суперечить ДРСМД.

Колишній посол США в Україні, а нині експерт аналітичного центру Brookings Institution Стівен Пайфер заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода", що Україна зможе будувати балістичні ракети з радіусом дії 500-5500 км, якщо США і РФ остаточно вийдуть з Договору про ракети середньої і меншої дальності.

Фото: БЕЛТА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-