Зубко у Брюсселі обговорював санкції проти РФ, розвиток Азова та реформи

Зубко у Брюсселі обговорював санкції проти РФ, розвиток Азова та реформи

Укрінформ
Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко під час дводенного візиту до Брюсселя провів багато двосторонніх зустрічей і переговорів у Єврокомісії та Європарламенті з найважливіших питань двосторонніх відносин.

Про це український урядовець розповів у середу під час зустрічі з журналістами у Європейському парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми спільно розглянули проекти Європейського Союзу з підтримки інфраструктури саме Азовського регіону, але нас хвилює розвиток усього Півдня України. Проекти щодо Маріуполя і Запоріжжя, Маріуполя і Миколаєва, щодо залізничного й транспортного сполучення – все це є тими питаннями, над якими ми сьогодні працюємо разом з Європейським Союзом», - сказав віце-прем’єр-міністр.

За його словами, також порушувалися питання, пов’язані з проектом газопроводу "Північний потік -2", у контексті переговорів щодо умов транзиту російського газу територією України. Зокрема, як зазначив Зубко, європейська сторона підтвердила вже прийняті рішення, за якими "Північний потік" має відповідати європейському законодавству, тож питання управління цим ресурсом не перебуватимуть виключно у компетенції російського Газпрому.

«Європейський Союз продовжує приділяти високу увагу продовженню реформ в Україні, незважаючи на те, що як у ЄС, так і в Україні наближаються важливі вибори. ЄС продовжує підтримувати такі реформи, зокрема у сфері децентралізації, питаннях енергоефективності та реформи енергетичного сектору», - зауважив український урядовець.

Читайте также: Децентрализация открывает перспективы для жителей оккупированных территорий – Зубко

Він повідомив, що під час зустрічі з Єврокомісаром з питань клімату та енергетики Мігелем Аріасом Канете обговорювалися питання щодо введення нових інструментів у сфері енергоефективності - на додаток до Фонду енергоефективності. Зокрема, передбачається створення аналогічних фондів з розвитку технологій як для реконструкції домогосподарств, так і з питаннях енергоефективності у промисловості, транспортній сфері та енергетиці.

«Це величезний напрямок, який сьогодні Україна починає зрушувати з місця. Для України, яка має залежність від імпортного газу, шлях до енергоефективності – це єдиний вірний шлях, щоб зменшити власне споживання і зменшити таку залежність», - наголосив Зубко.

За його словами, під час переговорів із європейськими партнерами особлива увага приділялася ситуації навколо Азовського моря та Керченської протоки.

Як нагадав віце-прем’єр-міністр, значна частина експорту української продукції до країн Євросоюзу відбувається саме через Азовське море, тож Росія використовує Керченський міст як один із інструментів тиску на Україну. Саме тому як для України, так і для ЄС важливо добитися того, щоб прохід Керченською протокою відповідав усім міжнародним нормам і правилам та відбувався під міжнародним спостереженням.

«Для нас було важливим почути від європейської сторони підтримку позиції України щодо необхідності продовження санкцій та поширення санкцій проти Російської Федерації, зокрема щодо посилення персональних санкцій проти осіб, які безпосередньо вчинили агресію проти наших моряків в Азовському регіоні, а також проти тих суддів, які приймали незаконні рішення щодо наших військовополонених. У цьому зараз ми бачимо абсолютне взаєморозуміння з Європейським парламентом і з Європейською комісією», - наголосив український урядовець.

Він нагадав, що ще 25 жовтня минулого року, тобто до того як Росія вчинила збройну провокацію проти українських кораблів поблизу Азова, Європарламент прийняв резолюцію, в якій вказав на небезпечність дій Російської Федерації та блокування нею судноплавства Керченською протокою, що стало наслідком незаконного будівництва Керченського мосту.

«Зараз ми очікуємо (від Європарламенту - ред.) прийняття подібного рішення щодо Криму. Саме Крим на сьогодні є тією темою, яка має кожного дня порушуватися як на європейському, так і на світовому рівні. Ми очікуємо від Єврокомісії продовження та посилення санкцій (проти РФ)», - підкреслив Зубко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-