Княжицький: Ми зробимо все, щоб закон про мову було прийнято

Княжицький: Ми зробимо все, щоб закон про мову було прийнято

Укрінформ
Голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький закликав депутатів у четвер підтримати у другому читанні законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це він заявив з трибуни парламенту у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Завтра ми маємо почати розглядати закон про функціонування української мови як державної. Це надзвичайно важливий закон - це наш політичний обов'язок у цьому скликанні... Ми зробимо все, щоб цей закон прийняли. Чому? Тому що відповідно до опитувань Центру Разумкова 85% українців вважають українську мову рідною, державною. Закон, який ми хочемо прийняти, захистить права всіх українців, які проживають в Україні", - наголосив Княжицький.

За його словами, на сьогодні в Україні немає закону, який би регулював застосування української мови як державної, тому що його скасовано рішенням Конституційного Суду разом із "законом Колесніченка-Ківалова".

Депутат наголосив, що пропонований законопроект "жодним чином не позбавляє національних меншин або корінні народи права вживати свої мови - він їх захищає".

"Хоча цей захист буде прописано в додатковому законі, який Кабінет міністрів внесе за наступні шість місяців", - уточнив Княжицький.

Голова профільного комітету також спростував ряд міфів щодо законопроекту про мову, зокрема про створення мовної інспекції. За словами депутата, пропонується створити лише комісію, яка затверджує стандарти мови, та запровадити посаду уповноваженого з питань мови, який слідкувати за тим, як чинні органи дотримуються законодавства.

"Кажуть, що цей закон вводить люстрацію всіх військових. Та ні - всі військові як служили, так і будуть служити, засвідчуючи своє знання мови тим, що вивчали її в середній школі", - додав Княжицький.

Читайте також: У Раді створили нове міжфракційне об'єднання

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада у жовтні 2018 року ухвалила в першому читанні законопроект №5670-д "Про забезпечення функціювання української мови як державної".

Голова ВР Андрій Парубій в інтерв'ю телеканалу "Рада" спрогнозував, що розгляд поправок до законопроекту про мову, підготовленого до другого читання, може тривати кілька днів. За його словами, на розгляд парламенту упродовж пленарного тижня з 26 лютого по 1 березня не будуть виносити жодні ініціативи, поки Верховна Рада не прийме рішення по закону про мову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-