Україна чекала більшого від Європи у питанні захисту від агресії РФ — Геращенко

Україна чекала більшого від Європи у питанні захисту від агресії РФ — Геращенко

Укрінформ
Ірина Геращенко подякувала Євросоюзу за спонукання України до проведення реформ, але наголосила, що Україна за 5 років після Революції Гідності очікувала більшого від Європи у захисті від агресії Росії.

Про це перший заступник Голови ВР сказала під час виступу на конференції "Підсумки виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом" в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Скажемо прямо і чесно, що 5 років тому ми були страшними оптимістами відносно Європейського Союзу також, і нам здавалося, що мудрому Брюсселю, мудрому Парижу і Берліну очевидно, що якщо в центрі Європи загинуло 100 людей за європейську інтеграцію, і якщо ця країна так багато робить сьогодні для того, щоб зберегти європейську безпеку, вона може розраховувати на більший захист у питанні безпеки. І, на жаль, я не буду тут оригінальна, якщо скажу, я думаю, це поділяє весь зал, що тут ми від Європи також чекали більшого за ці 5 років”, — заявила Геращенко.

Вона також зауважила, що для України важливо, коли європейські партнери відвідують гарячі точки Донбасу. Геращенко наголосила, що це та співпраця, “яка робить нас з Європою ближче і допомагає рухати реформи”.

“При всій подяці до того, що Європа підтримала через санкції суверенітет і територіальну цілісність України, ми очікували більшого в контексті захисту нашого суверенітету. І я дозволю собі це сказати. Наприклад, високий представник Європейського Союзу із зовнішніх питань і безпеки пані Могеріні багато разів була в Україні за ці роки, але вона жодного разу не була на Донбасі. А хіба є сьогодні на Європейському континенті ще хоч одна така гаряча точка? І чи можна в брюссельських кабінетах дискутувати на тему Донбасу, не бачачи наслідки “руського мира” своїми очима? І тому ми щоразу дякуємо кожному, хто там був”, - сказала Геращенко.

Водночас перший віце-спікер подякувала Євросоюзу за спонукання до реформ.

Вона також нагадала трагічні події Революції Гідності п’ятирічної давнини і підкреслила, що перед кожним українським політиком має стояти питання, чи не були смерті на Майдані Незалежності даремними. Також Геращенко наголосила, що й Україна могла зробити більше за ці 5 років, і ще має зробити дуже багато.

“А від Європейського Союзу, очевидно, що ми очікуємо не тільки персональних санкцій відносно тих товаришів ФСБ-шників, які причетні до нападу на наші кораблі в Азові, а все-таки, продовження потім в питанні секторальних санкцій. І, дякуючи за єдність Євросоюзу в підтримці України, ми все-таки очікуємо нашої посильної спільної боротьби для того, щоб зупинити Росію, яка нехтує сьогодні нормами міжнародного права”, - додала перший заступник Голови ВР.

Читайте також: Росіяни без "еківоків" обговорюють плани військового захоплення України - Геращенко

Окрім того, Геращенко відзначила важливість рішення про внесення змін до Конституції в частині курсу на ЄС і НАТО і подякувала всім фракціям, які голосували “за”. Водночас Геращенко застерігає, що ще можлива перемога “антимайдану” над Майданом.

“Чи можлива перемога “антимайдану” над Майданом? Антимайдану, який сьогодні мімікрує іноді в такі комічні форми, але не смішні. Вона можлива. Через спотворення свідомості і зміни темпу реформ. І це ми всі разом, у першу чергу, політикум, громадянське суспільство, Україна, не повинні допустити”, - підкреслила Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-