Компроміс без компромісу: Клімкін прокоментував нові правила ЄС у газовій сфері

Компроміс без компромісу: Клімкін прокоментував нові правила ЄС у газовій сфері

Укрінформ
Нові правила ЄС у газовій сфері чітко визначають розповсюдження європейських правил на всі існуючі газопроводи, включаючи "Північний потік 2", над чим довго працювали та добивалися як європейські партнери, так і Україна.

Про це у понеділок під час зустрічі з журналістами за підсумками неформальної зустрічі з міністрами закордонних справ ЄС повідомив керівник зовнішньополітичного відомства України Павло Клімкін.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, чи є впевненість у тому, що з "Північним потоком-2" не повториться історія його першої "нитки", коли компроміси перекреслили й самі європейські правила, і весь Третій енергопакет Євросоюзу.

"Той компроміс, який був досягнутий зараз, він каже, що доглядати за дотриманням європейських правил стосовно "Північного потоку 2" буде Німеччина, але під контролем Європейської Комісії. Це, в принципі, той компроміс, який декому дозволяє "зберегти обличчя". Змістовно у цьому немає жодного компромісу. Ми, і не тільки ми – всі наші друзі над цим дуже довго працювали", - зауважив Клімкін.

Він нагадав, що, зокрема, Німеччина, тривалий час виступала в опозиції такому порядку.

Читайте також: Поправки ЄС щодо Nord Stream 2 відповідають вимогам України - МЗС

"Є певні політики, які хочуть купити квиток на безпеку, як в автобусі, у путінської Росії, як колись у брежнєвського СРСР. Є компанії європейські, які фактично отримали певний хабар, оскільки вони отримують такі умови фінансування, яких ніхто не отримує. Про це потрібно відкрито й чесно говорити… Німецькі друзі інколи жартома просять менше говорити про "Північний потік 2", тому що це викликає дискусію всередині Німеччини. Такі дискусії – це добре. Значить, ми говоримо вірні речі", - сказав міністр закордонних справ України.

Як повідомляв Укрінформ, на минулому тижні країни ЄС дійшли згоди щодо перегляду газової директиви ЄС, що означатиме, що Газпрому доведеться дотримуватись європейських правил, які не допускають, щоб виробництво природного газу та експлуатація трубопроводів були в одних руках. Це має обмежити владу газових гігантів і поліпшити енергетичну безпеку в Європейському Союзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-