Робота з упорядкування газопроводів лише починається – Клімкін

Робота з упорядкування газопроводів лише починається – Клімкін

Ексклюзив
Укрінформ
Нещодавнє рішення щодо поправок до газової директиви ЄС, які встановлюють правові рамки функціонування NordStream2 за нормами Євросоюзу, є не кінцем шляху, а лише початком великої роботи.

Про це кореспондентові Укрінформу в коментарі сказав міністр закордонних України Павло Клімкін, який на полях Мюнхенської конференції з безпеки провів у п'ятницю низку зустрічей з енергетичної тематики.

«Поки що всі слова (тлумачення прийнятого рішення) – це креативна димова завіса. Дискусія - реальна, жорстка, все більш конкретна - ще тільки починається», - переконаний Клімкін.

За його словами, ще рік тому майже ніхто не вірив, що вдасться зробити й те, що відбулося днями в Брюсселі. Тобто, рух уже почався. Після виборів у Європейський парламент, «політичного перезавантаження», прийдуть нові люди, багато з яких розуміють, що стоїть за цим проектом, сказав дипломат.

Читайте також: Порошенко заявив, що наступного тижня приймуть “азовський пакет” санкцій щодо РФ

Він зазначив, що всі вже зрозуміли, що проблему потрібно вирішувати як через безпекову складову, так і реальну економічну. Що стосується безпекової складової, то після того, що сталося біля Керченської протоки, всі прекрасно розуміють, що Росія буде всіма можливими і неможливими засобами захищати інфраструктуру, яка, на їх думку, буде транзитувати понад 100 млрд кубів газу.

Росія не бачить газ як ринковий товар, і всіх це дуже насторожує, зазначив міністр і додав: стосовно апелювання до того, що найкоротшим, а відтак найдешевшим шляхом для газу з Ямалу в Європу є шлях через Балтійське море - це є нічим іншим як маніпулюванням.

На думку Клімкіна, якщо Росія не буде зацікавлена в транзиті свого газу через Україну, це створить ситуацію, коли не залишиться запобіжників подальшої і дуже активної дестабілізації, яку зараз Росія робить у всій Центральний і Східній Європі.

Глава українського дипломатичного відомства вважає, що «всі європейські компанії, які зараз співпрацюють (з Газпромом - ред.) і фінансують проект, реально ведуться на хабарі: оскільки фінансові умови є саме такими, які межують з хабарництвом». Українська сторона пояснює це своїм співрозмовникам. Як і те, що на будь-які проекти з транзиту газу мають розповсюджуватися в повному обсязі європейські правила.

У перший день роботи конференції Клімкін провів годинну зустріч з міністром економіки та енергетики ФРН Петером Альтмаєром. Той запропонував провести чергову зустріч щодо подальшої долі транзиту через Україну в Берліні в травні цього року.

Відбулася зустріч і з міністром закордонних справ Азербайджану Ельмаром Мамедьяровим.

Клімкін також узяв участь у круглому столі EnergySecurity.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-