Тремти,

Тремти, "сєпарня" - полк “Азов” повертається на лінію фронту

Аналітика
Укрінформ
Укрінформ спробував з’ясувати, що це означає і чого варто чекати?

Бійці окремого загону спеціального призначення "Азов" повернулися на передову у зоні Операції об’єднаних сил, де будуть захищати країну спільно з військовими Збройних сил. “Бійці нашого підрозділу повернулися на передові рубежі війни за незалежність України та спільно із побратимами із ЗСУ виконують бойові розпорядження у зоні ООС згідно з наказами вищого командування”, – повідомили у прес-службі “Азову”. Також у повідомленні йдеться, що цей випадок є унікальним, адже “вперше за останні роки підрозділ Національної гвардії став на захист України на “нулі”, на передовій позиції, тобто.

Власне, так воно і є. Адже, як відомо, у 2015-му “азовців” забрали з передової, а в 2016-му в рамках перегрупування Нацгвардії частину спецзагону відвели з Маріуполя в Запорізьку область. Утім, навіть після відведення “Азов” брав участь у війні на Донбасі.

Тож Укрінформ вирішив з’ясувати, а саме: чим “Азов” жив останні три роки, як змінився у професійному плані, що відомо про повернення полку на лінію фронту та, власне, чому саме зараз?

Три роки “титанічних” тренувань, десятки бойових виходів та масштабних навчань...

Заступник командира по роботі з особовим складом, т.в.о. начальника штабу підрозділу спеціального призначення “Азов” із позивним “Калина” телефоном розповів кореспонденту Укрінформу, що протягом трьох останніх років “Азов” модернізував своє озброєння та підготовку за допомогою західних інструкторів, зокрема, зі Сполучених Штатів та Канади.

“У віданні полку три великі комфортабельні бази, артилерійсько-гаубичні і мінометні дивізіони, танкова рота, науково-дослідний інститут, власний полігон із найбільшою українською «Хатою кілерів» (killer’s house – зазвичай спеціальний тренажерний комплекс для відпрацювання спецназом навичок штурму будівель і роботи всередині приміщень), а також Військова школа командирів імені Євгена Коновальця, яка розпочала свою роботу в 2016 році. Там проходить підготовка сержантського та старшинського складу. Упродовж кількох місяців перший набір курсантів сержантської школи пройшов курси з тактики, топографії, психологічної підготовки та роботи зі ЗМІ від офіцерів країн-членів НАТО. Крім цього, у навчальний план школи входила посилена фізична та вогнева підготовка за принципово новою програмою Північно-атлантичного альянсу, яка спрямована на сучасні бойові дії, каже “Калина”. - Тепер стоїть задача підготувати сержантів спеціалістів, як-то - піхотного важкого озброєння, а також рівня ланки сержант взводу, роти... Бо це важливо, оскільки сержанти – це хребет війська. Сержант – це лідер, це викладач, це батько для своїх солдатів, суворий, але справедливий. Дуже добре, що на сьогодні аналогічні навчальні центри з підготовки сержантського та старшинського складу створені у Збройних силах України”.

Також, за словами “Калини”, була змінена штатна структура. “Азов” зробив ставку на виховання власних офіцерських кадрів. Міномети та артилерія полку переведені на автоматизовану систему управління вогнем, що, як переконує “Калина”, істотно поліпшить точність стрільби. Проводяться курси з тактичної медицини, тобто “Азов” має власних медиків рівня відділення, взводу.

Тож питаємо “азовця” з позивним “Калина”, чи погоджується він з тим, що на сьогодні його полк є найбільш підготовленим підрозділом Нацгвардії? Утім, на подібну оцінку реагує стримано.

“Порівнювати нас із кимось іншим немає сенсу. Оскільки це не нам вирішувати, хто кращий або гірший. Чекатимемо новин з фронту, де свою оцінку дасть ворог. І чим більше він “матюкатиметься”, тим краще для нас (сміється). Це перше. Друге – нам часто закидають, що протягом трьох останніх років “Азов” був практично відсутній на фронті. Але це не так. Коли говорили, що “Азов” виведений, то малося на увазі виключно одне: це не відсутність бойових дій, які веде полк “Азов”, а це відсутність ділянки фронту, яка відведена полку як цілісному підрозділу, яким керує власний полковий штаб, тилами якого займаються наші тилові служби тощо. У цьому плані полк “Азов”, хоч і неформально, знаходився увесь час у зоні бойових дій, виконував чимало функцій… Азовці воюють кожен день. Тільки протягом жовтня 2017 року по кінець квітня 2018 року ми активно виконували завдання на передовій, у спеціальній розвідці, протидиверсійній боротьбі, працювали снайперські пари. І за цей час втратили п’ятьох побратимів. Які ще підтвердження нашої присутності потрібні?..” – каже т.в.о. начальника штабу підрозділу спеціального призначення “Азов”.

Щодо повернення підрозділу Нацгвардії на передову в зону Операції об’єднаних сил, то, ймовірно, до такого рішення командування прийшло після наймасштабніших в історії незалежної України військових навчань, які пройшли у жовтні минулого року на узбережжі Азовського моря. Ці навчання мали на меті відпрацювання оперативної та злагодженої відповіді підрозділів української армії на російські провокації на Азовському морі.

Командувач ООС Сергій Наєв під час наймасштабніших військових навчань на узбережжі Азовського моря (9 жовтня 2018 року)
Командувач ООС Сергій Наєв під час наймасштабніших військових навчань на узбережжі Азовського моря (9 жовтня 2018 року)

“У них взяли участь підрозділи ЗСУ та НГУ, які входять у тактичну групу «Маріуполь» оперативно-тактичного угруповання «Схід». Велику роль у навчаннях відіграв і полк “Азов” – артилерія, танкова рота та піхотні батальйони. Командувач ООС Сергій Наєв високо оцінив наш професіоналізм і сказав: “Полк особливого призначення “Азов”, який діяв сьогодні на суходолі, показав спроможність виконувати бойові завдання, і це мене дуже тішить. У мене є впевненість у тому, що ворог тут точно не пройде, а для мене це дуже важливо”.

Згодом були іще одні навчання. Ну і, власне, далі – наказ вищого командування ООС про повернення підрозділу “Азов” на “нуль” (нульову лінію фронту) спільно з нашими побратимами із 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького. Але з наших пішли не всі, тобто, не весь полк, а лише його частина. В якому складі, з якою технікою – вибачте, але про це вже не маю права говорити”, – резюмував наш співрозмовник.

Але чому “азовців” повертають на фронт саме зараз?

У Мережі з цього приводу – різноманітні версії. Приміром, одна з них: полк “Азов” відправляють на фронт через некомплект ЗСУ. Власне, це підтверджують офіційними даними у Міноборони, а саме: 11 тис. військових звільнились з війська за січень-червень 2018 року. Ще понад 18 тис. військових заявляли, що мають намір звільнитись до кінця 2018-го. Загалом це практично 30 тис. осіб за рік.

Наступна версія – через загрозу ескалації перед виборами. На цьому питанні свого часу акцентували увагу військові експерти, зокрема, координатор групи “Інформаційний спротив” Дмитро Тимчук. “Путін, проштовхуючи своїх кандидатів, буде привертати увагу подіями на Донбасі шляхом ескалації конфлікту. Це буде робитися для того, щоб актуалізувати питання так званого миру. А ми добре знаємо риторику, на якій вони будуть виїжджати – це «мирний діалог», критика «партії війни». Пропутінські кандидати тут будуть вказувати на те, що діється на Донбасі, і говорити, що існує тільки один вихід – щоб до влади приходили політичні сили, які “за мир”, – переконує він.

Ну і, власне, третя версія – це суцільна “зрада”. Нібито влада вирішила відправити “азовців” на “нуль” перед виборами, бо вони могли у випадку загострення сплутати всі карти.

Громадський активіст, військовий волонтер Роман Донік закликає припинити будь-які спекуляції на цю тему.

Роман Донік
Роман Донік

Донік: “Було зроблено дуже багато для того, щоб полку “Азов” довірили лінію фронту. Хто б що не говорив, це перш за все довіра до людей, які хочуть зі зброєю в руках захищати Україну. До службовців НГУ. Я хочу, щоб ви всі це розуміли. Ми більше року співпрацюємо з “Азовом” з багатьох питань. І ми, весь цей час, на всіх рівнях, підтримували “Азов”. Ми підтримуємо людей, які вміють і хочуть воювати.

Спільна операція такого масштабу унікальна для нас усіх. Підрозділ НГУ не виходить на посилення, не виходить на патрулювання, на “повоювати”. А зайшов - на першу лінію і взяв під контроль шматок лінії фронту. Повністю. З артою, з мінними полями, з розвідкою. Це колосальний досвід такого масштабу, якого поки що немає в жодного підрозділу НГУ. (…) “Азов” на деякий час фактично став частиною ЗСУ. Це колосальна відповідальність та довіра. Довіра ЗСУ до підрозділу НГУ, якої ще ніколи раніше не було. Це довіра Наєва, Муженка і Порошенка. Так, Порошенка теж”.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-