МінТОТ про “план Сайдіка”: Це виглядає як дискредитація ідеї роботи місії

МінТОТ про “план Сайдіка”: Це виглядає як дискредитація ідеї роботи місії

Укрінформ
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб виявило низку невідповідностей у так званому "плані Сайдіка".

Про це на брифінгу сказав міністр з питань тимчасово окуповних територій Вадим Черниш, повідомляє кореспондент Укрінформу .

"Перша річ - мандат місії, про який тут ідеться. Компоненти місії взяті з пропозицій України і відповідають тому, що Україна вже говорила - як мінімум, три компоненти: так званий цивільний, поліційний і військовий. От щодо мандату цієї місії, яка запропонована в цьому документі, звертаю увагу: тут передбачена вся територія Донецької та Луганської областей, в тому числі підконтрольна уряду України. Але зроблена така обмовка, що цивільний компонет лише для окупованих територій, а вся місія - для всієї території, в тому числі і для підконтрольної території України, що дивно, бо я не розумію логіки, і взагалі, це не прописано в жодних угодах, які Україна підписувала або схвалювала", - заявив Черниш.

За його словами, ТКГ, яка є платформою для дискусії між трьома сторонами, перетворюється за "планом Сайдіка" в інституційний орган, який крім організації і модерації процесу дискусій між Україною і Росією набуває статусу впливу на прийняття рішень. "Тобто, за пропозицією цих трьох осіб (авторів плану - ред.) має відбутися інституціоналізація Тристоронньої групи", - зауважив міністр.

Читайте також: Сайдік не узгоджував свій "мирний план" з ООН - речник Генсека

Він наголосив, що для того, аби прийняти цей план, низка країн і організацій мають схвалити відповідні рішення. "Такий собі парад рішень, які, в принципі, неможливо прийняти з практичної точки зору",- сказав Черниш.

Окрім того, за словами Черниша, у "плані Сайдіка" пропонується створити ще антикорупційний підрозділ, який буде контролювати європейську агенцію, що опікуватиметься відновленням Донбасу. На його думку, все це виглядає як нагромадження структур, аби дискредитувати ідею створення і роботи місії.

Стосовно виборів, зауважив Черниш, "планом Сайдіка" передбачено, що перехідна адміністрація буде працювати не тільки з обраними органами місцевого самоврядування, а й з адміністративними структурами, які діють зараз. "Це означає, що на проміжний період відбувається фактична легітимізація утворень, які себе називають якимись органами всередині окупованих територій... Це небезпечно", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Мартін Сайдік заявив в інтерв’ю австрійській газеті Kleine Zeitung про новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який має замінити Мінські домовленості і який мають затвердити країни нормандської четвірки – Україна, РФ, Франція та Німеччина. План передбачає, окрім спільної місії ООН та ОБСЄ (з військовим та поліцейськими компонентами і міжнародною адміністрацією на ОРДЛО), організоване Євросоюзом агентство з відбудови Донбасу.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко заявила, що спецпредставник голови ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік не має мандата ані від Організації, ані від кран-учасниць "нормандського формату" на вироблення так званого мирного плану для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-