Глава МЗС Чехії заявляє, що “Східне партнерство” перевершило усі очікування

Глава МЗС Чехії заявляє, що “Східне партнерство” перевершило усі очікування

Укрінформ
Програма ЄС «Східне партнерство» є досить успішною і навіть перевершила усі очікування.

Таку думку висловив у інтерв‘ю Укрінформу міністр закордонних справ Чеської Республіки Томаш Петршичек.

«Багато чого в Європі сталося з 2009 року, і це партнерство пройшло через свої труднощі. І все ж, воно виходить за межі того, що ми очікували 10 років тому», - переконаний чеський посадовець.

На його думку, це партнерство є унікальним і, взагалі, однією з найкращих зовнішньополітичних ініціатив ЄС, адже базується на таких цінностях, як демократія, верховенство права, права людини, а також на праві кожної країни обирати своє майбутнє.

Петршичек визнав, що політична трансформація в країнах-учасницях Східного партнерства, можливо, ще не пройшла точку неповернення, і багато справ досі не завершено, але більшість громадян цих шести країн поділяють європейські цінності та європейську ідентичність. «Це є величезним об’єднавчим фактором», - наголосив чеський дипломат.

Читайте також: Україна вже виросла зі “Східного партнерства” - Дещиця

На його переконання, Угоди про вільну торгівлю з Україною, Грузією та Молдовою надихають реформи у багатьох сферах і дають поштовх економічному, соціальному та регіональному розвитку. Країни-партнери отримують доступ до ринку ЄС, який має понад 500 мільйонів споживачів, і, що більш важливо, до ринку з чіткими правилами та стандартами якості. ЄС уже є найбільшим торговим партнером для п'яти країн «Східного партнерства», а для Білорусі - другим за величиною, і обсяги торгівлі постійно зростають.

Програма «Східного партнерства» була прийнята 10 років тому за часів головування Чехії в ЄС. Вона об‘єднує 6 країн: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-