Польща наполягає: Nord Stream 2 будувати не можна

Польща наполягає: Nord Stream 2 будувати не можна

Укрінформ
Позиція Польщі щодо будівництва газогону «Північний потік-2» лишається незмінною — цей проект не має бути реалізовано.

Про це заявив міністр закордонних справ Республіки Польща Яцек Чапутович під час зустрічі з віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе у Давосі (Швейцарська Конфедерація), повідомляє Урядовий портал.

“Позиція Польщі щодо будівництва газогону «Північний потік-2» збігається із загальною позицією Європейської Комісії і лишається незмінною. Газова директива повинна розповсюджуватися на всі газогони. Цей проект не повинен бути реалізований”, - наголосив Чапутович.

За його словами, якщо транзит російського газу через Україну буде припинено, наша держава втратить захист від поширення агресії Росії.

Читайте також: Климпуш-Цинцадзе закликала ЄС усвідомити загрози Nord Stream 2

“Польща вбачає у "Північному потоку-2" істотну загрозу для миру і безпеки європейського континенту не лише з точки зору поглиблення залежності країн Європи від російських енергоносіїв, а й перспектив ескалації агресії РФ стосовно України. Коли транзит російського газу через територію України буде припинено, вона втратить і прибутки, і певну захищеність від розширеної агресії з боку РФ”, - зазначив Чапутович.

У свою чергу, Климпуш-Цинцадзе висловила вдячність за спільні зусилля та чітку позицію Польщі у протидії будівництву «Північного потоку-2».

«З нетерпінням чекаю плідної співпраці наших польських партнерів з румунським головуванням Ради ЄС з метою завершення процедур ухвалення газової директиви стосовно розширення застосування її вимог до підводних газогонів. Серед країн ЄС, які відстоюють позицію щодо необхідності швидкого затвердження державами-членами ЄС поправок до «газової» директиви, Польща відіграє активну роль», – зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Вона також висловила сподівання на подальшу координацію дій щодо протидії будівництву «Північного потоку-2».

Крім того, Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна розраховує на подальшу підтримку Польщі у питанні негайного звільнення політичних в'язнів і військовополонених моряків, незаконно затриманих Росією.

Також сторони високо оцінили ефективність діяльності литовсько-польсько-української бригади (ЛИТПОЛУКРБРИГ), створеної у 2009 році. «Цей досвід взаємодії підрозділів збройних сил країн НАТО та ЗСУ дає швидкий і потужний ефект для підвищення сумісності українського війська з військами країн НАТО», – наголосила віце-прем’єр-міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-