Розенко: Рішення КС Польщі про

Розенко: Рішення КС Польщі про "українську поправку" дає нові можливості для діалогу

Укрінформ
Віце-прем’єр Розенко переконаний, що рішення КС Польщі про визнання неконституційними змін до закону про Інститут національної пам‘яті відкриває нові можливості для діалогу з польською стороною з питань історичної пам’яті.

Про це повідомляє Урядовий портал.

“Безумовно, нам дуже приємно відзначити, що Конституційний суд Польщі підтвердив наші побоювання, що такі зміни до чинного польського законодавства можуть дуже серйозно обмежувати права громадян, у тому числі й українців, які перебувають на території Польщі. На переговорному процесі з питань історичної пам’яті з нашими польськими колегами ми досить гостро ставили питання щодо скасування цих норм. Це була доволі чітка й жорстка позиція і Президента України, і Верховної Ради України”, - зазначив Павло Розенко.

Він додав, що Україна готова до подальших консультацій і до проведення спільних пошукових робіт як на території України, так і на території Польщі.

"Я переконаний, що, зокрема, після цього рішення відкриваються нові можливості для продовження наших перемовин", - підкреслив він.

Водночас він зауважив, що сторони повинні здійснити певні кроки, щоб уникнути в майбутньому виникнення перепон у переговорному процесі.

“Ми повинні зробити певні спільні заходи, щоб уникнути в майбутньому руйнування українських пам’ятників на території Польщі і польських пам’ятників на території України. Наш головний меседж польським колегам був у тому, щоб у разі руйнування, всі українські пам’ятники на території Польщі відновлювалися”, - сказав віце-прем’єр-міністр.

Розенко зауважив, що до України запросили польську делегацію, зокрема віце-прем’єра пана Глінського і керівника польського Інституту національної пам’яті, щоб завершити переговорний процес і вийти на конкретні рішення.

Читайте також: “Українська поправка" від початку була нонсенсом - радник глави МЗС Польщі

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний суд Польщі визнав зміни до закону про Інститут національної пам’яті (ІНП) РП, що стосуються положень про "українських націоналістів" та "Східну Малопольщу" такими, що суперечать Конституції країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-