ГПУ склала підозру Жириновському через скандальні заяви про Крим і Донбас

ГПУ склала підозру Жириновському через скандальні заяви про Крим і Донбас

Укрінформ
Генеральна прокуратура України склала повідомлення про підозру депутату Держдуми РФ Володимиру Жириновському у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Інкримінований йому злочин передбачає можливість заочного засудження Жириновського в Україні на строк від семи до дванадцяти років позбавлення волі, повідомляє прес-служба ГПУ.

"У Генеральній прокуратурі України триває робота щодо встановлення фактів, які підтверджують причетність вищого керівництва Російської Федерації до порушення територіальної цілісності та недоторканності України, і притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності. Досудовим розслідуванням установлено, що В.Жириновський, перебуваючи на території Російської Федерації, 20.02.2014 у прямому ефірі одного з телеканалів та 23.02.2014 під час зібрання (мітингу) здійснив публічні заклики до приєднання території АР Крим та південно-східних областей України до Російської Федерації", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: ГПУ проведе заочне розслідування щодо Жириновського

У подальшому, як зазначає ГПУ, 28 лютого 2014 року, перебуваючи на території України, а саме у містах Сімферополі та Севастополі, Жириновський шляхом проголошення публічних закликів до жителів півострова та його високопосадовців підбурював їх до здійснення активних умисних дій з метою незаконної зміни меж території та державного кордону України.

Крім того, за даними ГПУ, Жириновський підписав та забезпечив подання 17 березня 2014 року до канцелярії посольства Республіки Польща в Москві лист-звернення до Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Польща, в якому містилися заклики до керівництва Польщі до організації та проведення на території окремих західних областей України референдумів, за прикладом проведеного незаконного референдуму на території АР Крим та м. Севастополя, щодо передачі окремих областей України до складу сусідніх держав, у тому числі Польщі.

"Більше того, 20.03.2014 Жириновський, будучи депутатом Державної думи Російської Федерації, проголосував за прийняття федеральних законів щодо включення Російською Федерацією до її складу АР Крим та м. Севастополя, що у подальшому призвело до повномасштабної окупації території АР Крим та м. Севастополя", - йдеться у повідомленні Генпрокуратури.

За цими фактами злочинної діяльності 22 січня 2019 року ГПУ склала повідомлення про підозру Жириновському у вчиненні ним кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

У ГПУ також нагадали, що 12 вересня 2014 року Євросоюз запровадив економічні санкції проти Російської Федерації за сприяння у дестабілізації ситуації в України та окупацію півострова Крим. Ці санкції також включають індивідуальні обмежувальні заходи, а саме заборону в наданні віз та заморожування активів окремих осіб, у тому числі Жириновського. Аналогічні санкції запроваджено Канадою, Австралією та Швейцарією.

Крім того, стосовно Жириновського та інших осіб Указом Президента України від 15 травня 2017 року №133/2017 затверджено рішення РНБОУ від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яке передбачає відмову в наданні та скасування віз, застосування інших заборон в’їзду на територію України; блокування активів та тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним їй майном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-