Рада Європи очікує від України незалежного суспільного мовника

Рада Європи очікує від України незалежного суспільного мовника

Укрінформ
Одним із ключових індикаторів забезпечення свободи слова в Україні є незалежний суспільний мовник, який діє за високими стандартами журналістики.

Таку думку у коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Страсбурзі висловив керівник департаменту інформаційного суспільства Головного директорату прав людини та верховенства права Ради Європи Патрік Пеннінкс.

«Відносно України, одним із індикаторів щодо оцінки ситуації у сфері ЗМІ є функціонування незалежного суспільного мовника. І це було однією із передумов, коли України стала членом Ради Європи. Суспільний мовник є і повинен залишатися незалежним голосом якісної журналістики. Ось цього ми очікуємо від України. Тому іноді ми можемо висловлювати критичні зауваження у зв'язку з недоліками у системі фінансування суспільного мовника, а також щодо системи його керівництва і про те, що необхідно зробити у цьому контексті», - зауважив представник Ради Європи.

Він зазначив, що для Ради Європи принципи і стандарти у цій сфері є абсолютно чіткими. Це – свобода слова та захист журналістів, що є головними, критичними індикаторами оцінки ситуацій у країнах-членах відносно поваги до цінностей.

«Надзвичайно важливим є незалежність засобів масової інформації, спроможність медіа критично оцінювати події в країні. Це також вимагає плюралізму серед ЗМІ, що означає їхнє взаємне доповнення, можливість оприлюднення різноманіття думок про те, що відбувається у суспільстві», - додав Пеннінкс.

Як також зауважив представник РЄ, сьогодні не можна ігнорувати й вплив інтернету, як продукту цифрової революції у медійному просторі.

Читайте також: Експерти РЄ рекомендують два сценарії фінансування українського суспільного мовника

Як повідомляв Укрінформ, у Страсбурзі представлено звіт експертів Ради Європи «Система фінансування українського суспільного мовника ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» у світлі стандартів РЄ».

У документі вказується можливість політичного втручання у процес фінансування суспільного мовника в Україні та містяться рекомендації щодо забезпечення ефективної діяльності ПАТ «НСТУ».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-