Для отримання членства в НАТО потрібно реформувати спецслужби — Божок

Для отримання членства в НАТО потрібно реформувати спецслужби — Божок

Укрінформ
Для отримання членства в НАТО потрібно реформувати українські спецслужби.

Про це повідомив в інтерв’ю Укрінформу голова Служби зовнішньої розвідки Єгор Божок.

"Реформуватися потрібно, щоб встановити довіру і налагодити належну взаємодію з розвідспільнотою НАТО. Без інтеграції до когорти розвідслужб НАТО реальна інтеграція України до Альянсу неможлива", - сказав він.

Божок розповів, що вже протягом року на своїй посаді реалізовує концепцію реформування СЗР відповідно до стандартів НАТО.

Для цього спільно із західними партнерами вже розроблено проект закону "Про зовнішню розвідку України".

"На доручення Президента разом з нашими західними партнерами ми підготували проект нового Закону "Про зовнішню розвідку України", який, зокрема, покликаний не допустити застосування розвідувальної спільноти України – прикордонної розвідки, воєнної розвідки і зовнішньої розвідки - в недемократичних цілях", - зазначив посадовець.

За його словами, у новому законопроекті впроваджується принцип оплати праці розвідників, який діє для НАБУ, коли зарплата детектива базується на мінімальній зарплаті в державі, помножений на нормативно фіксований коефіцієнт.

"Якщо Верховна Рада ухвалить цей закон, то розвідник-початківець отримуватиме приблизно 30 тисяч гривень. Це на додаток до медичного забезпечення, житла, захисту його і родини", - розповів Божок.

"Іще хочу підкреслити, що розвідспільнота у новому законі запропонувала закріпити можливість працювати у розвідці всім – військовим, дипломатам, прокурорам, державним службовцям", - додав він.

Як зазначив голова СЗР, серед іншого законопроект передбачає запровадження контролю за діяльністю розвідки профільним парламентським комітетом.

Читайте також: Комітет Ради підтримав зміни до Конституції про курс до ЄС і НАТО

"Українська розвідспільнота виступає за створення в Україні цивільного демократичного контролю за діяльністю розвідки. У законопроекті прописано, що такий контроль здійснюється профільним комітетом Верховної Ради. А далі парламент сам має визначити, який комітет вони уповноважать наглядати за розвідкою", - сказав Божок.

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано законопроект №9462, який передбачає створення Комітету по забезпеченню парламентського контролю за спецслужбами та правоохоронними органами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-