Україна закликає європартнерів в ПАРЄ ухвалити “Азовський пакет санкцій” проти РФ

Україна закликає європартнерів в ПАРЄ ухвалити “Азовський пакет санкцій” проти РФ

Укрінформ
Україна закликає європейських партнерів посилити санкційний тиск на Росію і ухвалити “Азовський пакет санкцій” проти РФ за її агресію проти українських моряків у Керченській протоці.

На цьому наголосила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час виступу на термінових дебатах "Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці" під час зимової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, текст якого оприлюднено у Facebook.

“РФ порушила щонайменше 5 статей Європейської конвенції з прав людини. Ми закликаємо наших європейських партнерів запровадити нові санції, а саме "Азовський пакет санкцій" проти РФ і росіян, причетних до цієї провокації (військова агресія РФ у Керченські протоці, - ред.). Вимагаємо негайного звільнення 24 військовополонених в односторонньому порядку, без всяких передумов та обмінів”, - заявила Геращенко.

Вона зауважила, що Україна, у свою чергу, готова передати Росії 25 засуджених у нас росіян в обмін на політв’язнів Кремля: Олега Сенцова та інших.

Перший заступник Голови ВР зазначила, що українська сторона, відповідно до ІІІ Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, вимагає від Росії поводитися з українськими моряками відповідно до їх статусу і негайно допустити до них представників Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Вона нагадала, що днями в Москві відбулися закриті суди над українськими моряками, де вони визнали себе військовополоненими і на які не пустили родичів моряків, європейських дипломатів, журналістів, українського омбудсмена. Перший віце-спікер зауважила, що на суді не було й російської уповноваженого з прав людини Тетяни Москалькової. “Більше того, російська обмудcвумен Москалькова напередодні пообіцяла своїй українській колезі зустрітися. У результаті, за годину до запланованої зустрічі вона просто втекла, заявила, що в неї термінове відрядження”, - сказала Геращенко.

Вона додала, що протягом минулого року надіслала 13 офіційних листів РФ із пропозицією про обмін утримуваними.

“МЗС України надіслало відповідні ноти МЗС РФ. Але ми не маємо жодної відповіді на наші звернення. РФ не просто блокує процес звільнення, але хапає та ув’язнює нових заручників. До списку 70 українських політв’язнів додалися 24 військовополонені моряки”, - розповіла Геращенко.

Читайте також: Береза нагадав ПАРЄ про обстріл Росією Маріуполя чотири роки тому

Вона наголосила, що у Мінську українська сторона ставить питання про постійно діючий пункт СММ ОБСЄ у Керчі. “Азов і Крим - це українські території. ОБСЄ, яка має мандат на всю територію України, зобов’язана моніторити там безпекову ситуацію”, - підкреслила Геращенко і зазначила, що у відповідь Україна чує “істерику росіян”.

Перший віце-спікер закликала колег з ПАРЄ відвідати Маріуполь.

Як повідомляв Укрінформ, за наполяганням української делегації 24 січня під час зимової сесії ПАРЄ відбудуться термінові дебати «Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці». За результатами обговорення депутати ухвалять резолюцію.

У Страсбурзі 21-25 січня проходить зимова сесія ПАРЄ.

Росія була позбавлена права голосу в ПАРЄ навесні 2014 року після окупації Криму і початку воєнних дій на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-