Опоблок оскаржить у Конституційному суді закон про перехід релігійних громад

Опоблок оскаржить у Конституційному суді закон про перехід релігійних громад

Укрінформ
Фракція партії "Опозиційний блок" звернеться до Конституційного суду України щодо визнання ухваленого в четвер Верховною Радою закону про перехід релігійних громад неконституційним.

Про це з трибуни парламенту заявив член "Опоблоку" Олександр Долженков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу сказати, що (під час голосування щодо законопроекту № 4128-д - ред.) були допущені грубі порушення Регламенту: Головою Верховної Ради було проігноровано нашу заяву, по-друге, було не персональне голосування, по-третє, ми подали відповідну постанову про скасування результатів голосування. І, по-четверте, найголовніше - головуючий не мав права ставити цей законопроект на голосування в цілому, коли, зокрема, у нашої фракції були зауваження до цього законопроекту", - зазначив Долженков.

При цьому він повідомив, що у зв'язку з порушенням Регламенту фракція "Опозиційного блоку" звертатиметься до Конституційного суду щодо визнання ухваленого Радою закону неконституційним.

Водночас на сайті парламенту вже оприлюднено проект постанови 4128-д-П "Про скасування рішення Верховної Ради України від 17 січня 2019 року про прийняття в цілому проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)" авторства Долженкова та голови фракції "Опозиційного блоку" Вадима Новинського.

Окрім того, на сайті Ради оприлюднили й альтернативний проект постанови 4128-д-П1 "Про скасування рішення Верховної Ради України від 17 січня 2019 року про прийняття в цілому проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)", зареєстрований групою депутатів на чолі з позафракційним депутатом Юрієм Бойком.

При цьому Голова ВР Андрій Парубій уточнив, що цей закон було ухвалено, "щоб не допустити конфліктів, які, на жаль, провокують деякі люди, які використовують церкву з політичних мотивів - мотивів агресії Російської Федерації".

Раніше в четвер голова фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов заявив, що закон про перехід церковних громад, ухвалений депутатами в четвер, юридично захищає релігійні громади при зміні ними підлеглості.

Читайте також: Закон про перехід церковних громад має вберегти від кровопролиття - Президент

Як повідомлялося, 17 січня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)", який визначає, що рішення про зміну підлеглості або щодо змін і доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади та не менш як двома третинами від її складу.

Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів релігійної громади. Далі це рішення підлягає реєстрації за порядком, відповідно до законодавства.

Водночас у законі наголошується, що зміна підлеглості релігійної громади не впливає на зміну права власності та інших речових прав таких релігійних громад, окрім випадку, встановленого статтею 18 цього закону. При цьому законом встановлюється мораторій на відчуження майна громади у випадку, якщо нею прийнято рішення про зміну підпорядкування.

Разом з тим частина громади, не згодна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування культової будівлі і майном з їхнім власником або користувачем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-