Раді пропонують створити Комітет парламентського контролю за спецслужбами

Раді пропонують створити Комітет парламентського контролю за спецслужбами

Укрінформ
Депутати від фракції “Народний фронт” Андрій Левус, Сергій Висоцький і позафракційна Ганна Гопко зареєстрували законопроект “Про парламентський контроль за дотриманням положень законів в діяльності спецслужб та правоохоронних органів держави”.

Проект закону №9462 опубліковано на сайті Верховної Ради.

Законопроект пропонує створити Комітет ВР по забезпеченню парламентського контролю за спецслужбами та правоохоронними органами.

Як ідеться в Пояснювальній записці, створення зазначеного комітету передбачає здійснення контролю з боку Верховної Ради за державними органами спеціального призначення з правоохоронними функціями, правоохоронними органами, правоохоронними органами спецпризначення та розвідувальними органами, вимог Конституції України при забезпеченні ними національної безпеки в частині дотримання прав, свобод і інтересів людини і громадянина, а також щодо здійснення кадрової політики у зазначеній сфері та її ефективності. Документ також визначає завдання та повноваження згаданого комітету.

“Тим самим, впроваджується відсутній на сьогоднішній день механізм парламентського контролю у даній частині, а також запроваджується демократичний принцип участі Верховної Ради України в управлінні сектором безпеки і оборони”, - наголошується у Пояснювальній записці.

Читайте також: Експерти проаналізували готовність Зеленського до булави

Зазначається, що реалізація законопроекту потребує видатків з державного бюджету України, передбачених на утримання Верховної Ради, в сумі 500000 грн для матеріально-технічного забезпечення діяльності новоствореного комітету та його секретаріату. Їхню чисельність планується забезпечити за рахунок чисельності депутатського корпусу та працівників Апарату Верховної Ради.

Автори законопроекту передбачають, що його прийняття дозволить підвищити ефективність реалізації державної політики у сфері нацбезпеки, сприятиме гарантуванню надійного парламентського та демократичного цивільного контролю над сектором безпеки і оборони України, покращенню якості управління ресурсами, спрямованими на забезпечення національної безпеки, зниженню корупційних ризиків у процесі матеріального забезпечення діяльності органів сектору безпеки і оборони та при здійсненні кадрової політики.

Наголошується, що законопроект розроблено на виконання положень закону «Про національну безпеку України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-