Ми не дозволимо Росії мілітаризувати Чорне море - Порошенко

Ми не дозволимо Росії мілітаризувати Чорне море - Порошенко

Укрінформ
Глава держави упевнений, що Росія має пояснити, чому новий комплекс протиповітряної оборони С-400, новий протикорабельний комплекс зараз розташовані в Керчі і Феодосії. 

Україна не дозволить Росії вирішувати як нам використовувати Азовське море та Керченську протоку і для захисту своїх інтересів застосовуватиме всі правові механізми.

Про це в інтерв’ю телеканалу CNN Turk заявив Президент України Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави.

«Ми ніколи не визнаємо окупацію Азовського моря, що Росія намагається зараз зробити. Ми ніколи не визнаємо окупацію Керченської протоки. І ми наполягаємо на міжнародному праві, ми будемо використовувати Керченську протоку і Азовське море», - заявив Порошенко..

Президент додав , що Росія не буде вирішувати за суверенну і незалежну Україну як саме нам використовувати Азовське море. «Ми не дозволимо цього», - наголосив очільник держави.

Президент нагадав про агресію російських військових проти українських кораблів в нейтральних водах Чорного моря та захоплення в полон українських моряків.

«І Росія говорить про провокації? Це відкриті міжнародні води, це внутрішні українські води. Є міжнародне право і двосторонній договір, де Керченська протока це спільна протока, що належить і Україні, і Росії. І це був всього лиш плановий перехід з Одеси до Маріуполя для ротації цих двох малих воєнних суден. Вони не мають ніякого додаткового озброєння, додаткових членів екіпажу, нічого», - підкреслив глава держави.

Він зазначив, що Росія не може пояснити, чому і хто прийняв рішення напасти на українські кораблі. «Однак це є актом агресії. Це юридична відповідальність Російської Федерації за напад на кораблі. 24 українські моряки, які зараз знаходяться в Москві. Це не підпадає під юрисдикцію російського суду. Вони є військовополоненими за Женевською конвенцією. І Росія повинна негайно повернути їх», - заявив Президент.

Глава держави зауважив, що заклики і вимоги про звільнення українських моряків з полону до Путіна лунали на саміті країн «Великої двадцятки» в Буенос-Айресі, від Європейського Союзу, НАТО, від країн «Великої сімки», США, Канади, Японії та багатьох інших.

Читайте також: Україна подала позов до ЄСПЛ проти Росії

Президент також звернув увагу на питання безпеки у Чорному морі. Він підкреслив, що це надзвичайно важливе питання для всіх держав чорноморського регіону – України, Туреччини, Болгарії, Румунії, Грузії. «І лише Росія намагається дестабілізувати ситуацію», - констатував Порошенко.

У цьому контексті глава держави висловив впевненість, що Росія має пояснити, чому новий комплекс протиповітряної оборони С-400, новий протикорабельний комплекс зараз розташовані в Керчі і Феодосії. «Це абсолютно неприпустимо. Ми не дозволимо мілітаризувати Чорне море. І в даній ситуації ми маємо бути готові відповісти», - сказав Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-