Три події світу. Скандал у Німеччині, повернення Ненсі Пелосі та ініціатива Яцека Чапутовича

Три події світу. Скандал у Німеччині, повернення Ненсі Пелосі та ініціатива Яцека Чапутовича

Укрінформ
Німецький істеблішмент обурений витоком персональних даних.

Ненсі Пелосі знову очолила Палату представників Конгресу США, . Яцек Чапутович продемонстрував, що у Варшаві не забувають ані про Україну, ані про власні інтереси.

Витік персональних даних німецьких політиків та діячів культури, за твердженням її прес-секретаря, не зачепив Ангели Меркель. Цікаво, що поза увагою хакерів залишилися і представники «Альтернативи для Німеччини» (AfD) – політичної партії, яка не приховує власних симпатій до Кремля. Щоправда, всередині ФРН не поспішають називати Росію як головного бенефіціара цього скандалу – фактор NordStream2 залишається вагомим.

Тим часом цікаві зміни відбуваються у Вашингтоні. До крісла спікера Палати представників повернулася Ненсі Пелосі – досвідчений політик-демократ, яка відома також активним використанням twitter-а у своїй політичній діяльності. Схоже, Дональду Трампу буде непереливки, адже Пелосі представляє більшість Палати представників, де чимало критиків американського президента. Сенатор-республіканець Мітт Ромні, який у 2016 році намагався стати кандидатом на посаду президента, спричинив чималий резонанс своєю статтею у Washington Post. Отже, «стабільному генію» американської політики доведеться збільшувати амплітуду маневрування.

Яцек Чапутович
Яцек Чапутович

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович у інтерв’ю німецькій Handelsblatt продемонстрував, що Варшава намагатиметься і надалі бути щонайменше одним з центрів європейської політики. Він піддав критиці позицію Берліну стосовно NordStream2 та запропонував нові фактори дипломатичного впливу на ситуацію на Донбасі. Це створення посади спеціального представника генерального секретаря ООН по Україні та розширення Нормандського формату за рахунок долучення США та Європейського Союзу. У Польщі зберігається ревниве ставлення до спроб врегулювання конфлікту на Донбасі без її участі, однак варто відзначити, що пропозиції Чапутовича куди більш зважені за ініціативи його попередника Ващиковського. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Mark Wilson / Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-