РФ постійно намагається вбити

РФ постійно намагається вбити "історичний кілок" між Києвом і Варшавою — Дещиця

Укрінформ
Москва використовує складну історію для того, щоб посварити Україну з Польщею. Київ і Варшава у своєму цивілізаційному розвитку усвідомлюють, що історія не може роз’єднувати народи.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

"Так, Росія весь час над цим працює (погіршенням відносин між Україною і Польщею – ред.), використовуючи наше складне історичне минуле", - заявив Дещиця.

Він зауважив, що тема плюндрування українських місць пам’яті в Польщі, що стала "каменем спотикання" між українцями та поляками, від самого початку була "накинута ззовні".

"Яблуко незгоди" нам підкинула Росія і вона продовжуватиме це робити і далі. У цій ситуації важливо зберегти толерантність і повагу одне до одного, тоді такі зовнішні фактори нам не зашкодять", - підкреслив посол України в РП.

Він зазначив, що певна напруженість, яка існує в українсько-польських відносинах і стосується різної інтерпретації спільного історичного минулого, є для обох країн, однозначно, некорисною і цим користається Росія, яка сьогодні “особливо зацікавлена у послабленні підтримки України її західними партнерами”.

Дещиця висловив думку, що і Україна, й Польща у своєму цивілізаційному розвитку дійшли до розуміння того, що історія не може роз’єднувати.

"Думаю, що нам потрібно дати шанс і час історикам оцінити наше спільне історичне минуле", - наголосив дипломат.

Він додав, що зараз відкриваються нові архіви, з’являються нові документи і свідчення очевидців, а тому відбувається перегляд поточного трактування тих чи інших історичних фактів.

Водночас, Дещиця зауважив: не варто очікувати, що оцінки українських і польських істориків будуть однаковими.

Читайте також: Дещиця назвав виклики 2019 року для України та Польщі

"У цьому контексті, логічною була б позиція "згоди на незгоду", тобто толерантного ставлення до того, що друга сторона може мати відмінне бачення. Потрібно відійти від політики безкомпромісності до більшої толерантності. І політики дедалі більше починають це усвідомлювати", - зауважив дипломат.

Дещиця підкреслив, що незалежно від зміни провладних політичних сил, українські та польські геостратегічні інтереси збігаються, і замість того, щоб дозволяти зовнішнім чинникам себе спровокувати, українцям та полякам потрібно "сконцентруватися на спільному досягнені значимих для обидвох країн цілей".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-