Заява Турчинова про новий прохід Керченською протокою: що це було і що з цього буде?

Заява Турчинова про новий прохід Керченською протокою: що це було і що з цього буде?

Аналітика
Укрінформ
Популізм, внутрішньополітична гра чи логічний і правильний крок? - думки експертів розділилися

Секретар РНБО Олександр Турчинов анонсував новий прохід через Керченську протоку. До нього хочуть залучити міжнародних партнерів – не тільки ОБСЄ, а й, зокрема, НАТО. Таким чином, Україна має підтвердити своє право на користування Керченською протокою. “З питанням проходу суден не можна зволікати. Це для нас принципово. Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання із захоплення Азовського моря, пред'явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму, – заявив секретар РНБО і додав: – Було б дуже логічно, щоб кораблі НАТО, запрошені нами в порти Азовського моря, довели, що Росія повинна рахуватися з міжнародним правом”.

На слова пана Турчинова у традиційному істеричному для себе стилі вже відреагувала речниця російського МЗС Марія Захарова, назвавши такі плани України оголошенням “чергової провокації”, “безвідповідальними” і покликаними “лише погіршити ситуацію”.

“І це при тому що багато партнерів України намагаються зняти напруженість у цій ситуації”, – додала вона.

Судячи з усього, пані Захарова наскільки була заклопотана прес-конференцією свого патрона, що не встигла загуглити важливе повідомлення з берегів Атлантичного океану, а саме: 41 американський сенатор вніс на розгляд у Верхню палату Конгресу США законопроект про проведення в Чорному морі міжнародної операції проти Російської Федерації. Документ опубліковано на сайті одного з його творців, сенатора-республіканця Рона Джонсона. “Сполучені Штати і наші союзники мають негайно вжити рішучих і потужних контрзаходів у зв'язку з військовою агресією Росії в Керченській протоці”, – зазначив сенатор Джонсон.

Утім, повернімося до заяви Олександра Турчинова, а точніше, що це насправді було і що з цього буде?

Дипломат, голова Фонду “Майдан закордонних справ” Богдан Яременко вважає, що у своїх заявах пан Турчинов намагається поєднати питання державної стратегії з елементами піару, і каже, що новий прохід через Керченську протоку хоч і не нагальний, але логічний крок.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

“Справа в тому, що в статті 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки дуже чітко зазначено, що “військові кораблі або інші державні судна третіх держав, що експлуатуються в некомерційних цілях, можуть заходити в Азовське море та проходити Керченською протокою, якщо вони прямують з візитом чи діловим заходженням до порту однієї із Сторін на її запрошення або дозвіл, погоджений з іншою Стороною (Україною або Росією, тобто). Власне, це ставить під сумнів будь-які можливості проходження військових кораблів країн НАТО в Азовське море. А оскільки РФ наскільки легко і вільно трактує міжнародне право – може знайти причини, або обійтися без них, щоб не погодити прохід іноземних кораблів. Тим більше, що має всі фізичні можливості перешкодити цьому, – наголосив Б. Яременко. – Що стосується українських військових кораблів, то в даному разі погоджуюся із логікою пана Турчинова. Раніше чи пізніше прохід треба повторити. На Керченську протоку Україна має таке ж право, як і Росія. Утім, на мою думку, зараз це передчасний крок, навіть з тих же кліматичних причин – Азовське море покривається кригою”.

А от політичний експерт Олексій Буряченко не розуміє, чому О. Турчинов розголошує тактичні та стратегічні плани ЗСУ під час воєнного стану.

Олексій Буряченко
Олексій Буряченко

“РФ порушила цілу низку міжнародних договорів, Статут ООН та Конвенцію ООН з морського права (1982 року) – це доконано, міжнародно визнаний факт. Те, що після минулої законної спроби пройти Керченською протокою українські кораблі обстріляли, заарештували, а наші хлопці наразі перебувають в СІЗО РФ – теж факт. Про це ніхто не забув. Тож яким чином О. Турчинов бачить “новий прохід через Керченську протоку”? – каже Буряченко. – При здійсненні будь-якої дії, в режимі воєнного стану, влада має бути абсолютна впевнена у її наслідках, як внутрішньополітичних, так і зовнішньополітичних.

Натомість заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков відкидає можливість того, що це якийсь самопіар, або внутрішньополітична гра задля продовження терміну воєнного стану в країні.

Микола Бєлєсков // Фото: Громадське радіо
Микола Бєлєсков // Фото: Громадське радіо

“Єдину критику, яку іще можна прийняти – це ризик ймовірного повторення ситуації 25 листопада. Щодо, власне, самої заяви Турчинова, то, думаю, вона цілком логічна. Новий прохід через Керченську протоку здійснюватиметься із залученням або міжнародних спостерігачів – ОБСЄ, або якоїсь третьої сторони, приміром НАТО, США. І відповідний сценарій нового проходу зараз не просто опрацьовується, гадаю, це одна з ключових його умов, – каже Бєлєсков. – Наразі важко сказати коли і як саме вони зможуть бути присутніми, тобто, чи як представники на українському судні, чи проходитимуть протоку своїми кораблями разом із нашими. Але від однієї навіть присутності кількох осіб на рубці, у росіян зникне бажання захоплювати та обстрілювати судна, зокрема, некерованими ракетами, як це було 25 листопада”.

Із ним погоджується експерт Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь і каже, якщо Україна відмовиться від Керченської протоки, то, фактично, визнає, що Крим – це Росія.

Михайло Самусь
Михайло Самусь

“Новий прохід через Керч країні потрібен, оскільки це демонстрація того, що протока є міжнародною, і Україна має на неї таке ж право, як і Росія. Звичайно, від гопника можна очікувати чого завгодно, але це не заважає тому, що в місті все таки повинні керувати поліцейські і закони, і звичайні громадяни повинні рухатися по місту незалежно від того чого вимагають “гопники”, – переконує Самусь. – Ми не повинні підкорятися людям, які не поважають закони і не поважають міжнародно-морське право. Більше того, вважаю, що українські військові кораблі повинні кожного дня проходити з Азовського моря в Чорне, а потім відразу розвертатися і йти знову з Чорного в Азовське”.

Мирослав Ліскович. Київ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-