НАЗК заявляє про порушення у декларації депутата Гєллєра

НАЗК заявляє про порушення у декларації депутата Гєллєра

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки кримінальних правопорушень у деклараціях народного депутата з депгрупи "Партія "Відродження" Євгенія Гєллєра та ще трьох посадовців.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

“Національне агентство з питань запобігання корупції за результатами повних перевірок декларацій чотирьох посадовців виявило ознаки кримінального правопорушення, пов’язаного з корупцією – умисного декларування недостовірної інформації. Обґрунтовані висновки щодо цього направлені до НАБУ, ГПУ та Нацполіції”, – йдеться в повідомленні.

Так, за даними Нацагентства, задекларували недостовірні відомості на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб народний депутат Євгеній Гєллєр, перший заступник начальника ДПІ у Деснянському районі Головного управління ДФС у Києві Олег Білецький, завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Ігор Прийма та директор Інституту політичних та етнонаціональних досліджень ім. Кураса НАН України Олег Рафальський.

Зокрема, Гєллєр у декларації за 2017 рік не вказав вартість на дату набуття придбаної нерухомості: житлового будинку та квартири. Загальна сума недостовірних відомостей, встановлених під час перевірки декларації депутата, – 2 452 000 грн, підкреслили в НАЗК, додавши, що направили відповідний висновок про це до Національного антикорупційного бюро.

Білецький, подаючи декларацію за 2016 рік, також не вказав вартість на дату набуття придбаних будинку та земельних ділянок, на яких він розташований. Загалом у декларації посадовця встановлено недостовірні відомості на суму 544 600 грн. З цього приводу обґрунтований висновок буде направлено до Генеральної прокуратури, поінформували в Нацагентстві.

У свою чергу, Прийма у деклараціях за 2015-2017 роки не задекларував фінансове зобов’язання за договором позики, які на кінець звітних періодів становили 319 000 доларів, та сплачені протягом 2015 року відсотки за таким зобов’язанням. Також посадовець не задекларував дохід дружини у вигляді соціальних та страхових виплат, недостовірно вказав інформацію щодо розміщених коштів на рахунках подружжя в банках, відсотки, нараховані йому та дружині банком, констатували в НАЗК. Обґрунтований висновок стосовно Прийми буде направлено до Національної поліції.

Рафальський не задекларував частку земельної ділянки, не вказав корпоративні права дружини в одному господарському товаристві та грошовий еквівалент її частки в іншому товаристві, не вказав доходи дружини від надання майна в лізинг, оренду або суборенду, та недостовірно задекларував суму коштів, розміщених на рахунку дружини. Загалом встановлено відображення у декларації посадовця недостовірних відомостей на суму 667 508 грн. Висновок НАЗК стосовно Рафальського також буде направлено до Національної поліції.

Читайте також: НАЗК вчить запобігати корупції - вже доступний онлайн-курс

Як повідомлялося, відповідальність за декларування недостовірної інформації на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб передбачена статтею 366-1 Кримінального кодексу України.

Загалом з початку 2018 року НАЗК направило до правоохоронних органів 85 обґрунтованих висновків щодо декларування недостовірної інформації та 5 обґрунтованих висновків щодо ознак незаконного збагачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-