Треба вимагати позбавлення права голосу Росії в ООН  - Гопко

Треба вимагати позбавлення права голосу Росії в ООН - Гопко

Укрінформ
Після прийняття Генасамблеєю ООН Резолюції "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), районів Чорного та Азовського морів" потрібно вимагати позбавлення права голосу Росії як постійного члена цієї організації.

Таку думку висловила народний депутат, голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко в кулуарах парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Юридично ця резолюція – це ще один крок на шляху до визнання Росії державою-агресором на міжнародному рівні. Відповідно, тоді треба буде вже до статуту ООН вимагати взагалі позбавлення права голосу Росії як постійного члена. Тому що вона порушує статут ООН, вона не може вже взагалі бути постійним членом ООН», - наголосила Гопко.

Депутат пояснила, що прийняття "кримської" резолюції - це один з тих кроків, коли на рівні ООН є чітке засудження мілітаризації і Криму, і Азову.

"Є заклик до Російської Федерації забрати свої війська, вивести їх з території тимчасово окупованого Криму, оскільки ми нещодавно бачили інформацію про те, що Росія продовжує мілітаризацію Криму, звозить туди військові літаки".

Ганна Гопко зауважила, що резолюція "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), районів Чорного та Азовського морів" є продовженням попередніх щодо визнання Росії державою-окупантом.

«Тому, по-перше, є заклик звільнити Крим від військової присутності, військової техніки, припинити подальшу мілітаризацію, заклик звільнити в першу чергу, українських моряків і політичних в’язнів. Так само чітко висловлено про те, що мілітаризація загрожує не лише Україні, а всьому європейському регіону, зважаючи на те, що в Криму більше 33 тисяч військових. Там є обладнання і різна важка артилерія – «іскандери», С-400. Тобто, Росія достатньо сильно підготувалася для того, щоб у спину завдати удару іншим державам – не лише Україні, а й членам НАТО і створити загрозу не лише для чорноморської, а й узагалі для європейської безпеки», - підкреслила Гопко.

Вона також нагадала прецедент, коли український «Ощадбанк» виграв справу проти РФ за анексію та окупацію Криму.

Читайте також: "Кримська" резолюція ООН є ще однією перемогою України — Парубій

«Це 1 мільярд 300 мільйонів доларів, який Російська Федерація має сплатити, тому що це безапеляційне рішення», - сказала депутат.

Вона висловила думку, що якби за прикладом "Ощадбанку" Міністерство юстиції разом з новоствореною міжвідомчою комісією подали консолідовану претензію юридичних компаній, індивідуальних осіб, які втратили майно в окупованому Криму, почали судові процеси, тоді б тягар агресії для Росії став би настільки непідйомним, що резолюції стали б вказівкою для Росії відновити територіальну цілісність і суверенітет України.

Як повідомляв Укрінформ, 17 грудня Генасамблея ООН ухвалила Резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), районів Чорного та Азовського морів". Резолюція була раніше внесена групою з сорока держав на чолі з Україною. За” проголосували 66 держав-членів, “Проти” - 19, “Утрималися” - 72.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-