Москва чинитиме шалений опір переходу священників до Єдиної церкви - Епіфаній

Москва чинитиме шалений опір переходу священників до Єдиної церкви - Епіфаній

Укрінформ
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній вважає, що Москва докладатиме шалених зусиль, аби не допустити переходу священників РПЦ до Єдиної помісної Православної церкви.

Таку думку він висловив у понеділок в програмі "Свобода слова" на ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Звичайно, Москва докладатиме шалених зусиль, щоб цих переходів священників не відбувалося. Щоб ці люди, які прагнуть до єдності, мали певні перепони на цьому шляху, нездоланні перепони. Але ми віримо, що ми здолаємо ці перепони, і ті, хто справді мають проукраїнські погляди, приєднаються у скорому часі. Ті ж, хто більш схильний до Москви, їм потрібно більше часу, щоб прийняти це, усвідомити та перейти до Єдиної церкви", - сказав Епіфаній.

Він зауважив, що, звісно, у Московському патріархаті не всі знаходяться під впливом Москви, там багато є достойних архієреїв, що працюють над розбудовою церкви, займаються соціальним служінням та вболівають за Україну. Але у них немає ще певної довіри, і вони не можуть перейти певний бар'єр, до того ж існує страх. "Але ми готові їх прийняти і захистити, приділити їм увагу. Бо ми бачимо, що вже відбувається з тими, хто прийшов на Об'єднавчий собор", - сказав митрополит.

Читайте також: Євстратій Зоря назвав неканонічними заборони Синоду УПЦ МП щодо Симеона та Драбинка

При цьому він наголосив, що священнослужителі, стосовно яких РПЦ в Україні застосувала санкції, мають розуміти, що ці санкції є уже недієвими, оскільки архієреї Московського патріархату стали служителями канонічної Української православної церкви.

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня у соборі Святої Софії у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили Єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Натомість зібрання УПЦ МП заборонило священнослужіння двом митрополитам та чотирьом клірикам за участь в Об'єднавчому соборі 15 грудня. Серед них, зокрема, митрополит Вінницький і Барський Симеон та Преосвященний митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-