Порошенко подякував Вселенському Патріарху за неймовірну турботу про Україну

Порошенко подякував Вселенському Патріарху за неймовірну турботу про Україну

Укрінформ
Президент Петро Порошенко подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за турботу про Україну і зауважив, що Константинопольська матір-церква реалізовує приналежну їй згідно з канонами місію - надати автокефалію українській помісній православній церкві.

Про це Президент сказав, виступаючи на всеукраїнському православному Об’єднавчому соборі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З глибокою вдячністю вклоняємося Вселенському Патріарху Варфоломію за його неймовірну турботу про Україну. Ми бачимо, яку велику мужність та мудрість втілює в собі Його Всесвятість...Вселенський Патріархат остаточно проголосив незаконною московську анексію Київської митрополії, здійснену ще наприкінці сімнадцятого століття. Ним було заявлено, що Російська православна церква не має канонічних прав щодо Православної церкви в Україні. І що наша православна церква не має підпорядкування РПЦ", - сказав Порошенко

Він вкотре наголосив, що Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви.

Президент також подякував усім, хто зібрався на площі перед Софійським собором.

Читайте також: На Софійській площі відбувається молитва капеланів за створення єдиної церкви

"Це – віруючі різних українських церков, але всіх нас об’єднує розуміння, що нині вирішується велике державотворче питання. І я хочу сказати тим, хто зібрався: ви не свідки, а безпосередні учасники становлення української незалежної церкви. Ви творите українську історію, прямо тут і зараз. Ви понесете по Україні добру звістку про утворення автокефальної Української православної церкви", - сказав Порошенко.

Він додав, що питання автокефалії є питанням української національної безпеки та української державності.

Як повідомлялося, тисячі людей зібрались у суботу на площі перед собором Святої Софії у Києві, де проходить Об’єднавчий собор Української православної церкви. Учасники зібрання кажуть, що прийшли продемонструвати підтримку автокефалії. На Об'єднавчому соборі духовенство має обрати предстоятеля автокефальної Православної церкви в Україні, який і отримає Томос для неї.

17 квітня 2018 року Президент України Петро Порошенко заявив про офіційне прохання до Вселенського Патріарха щодо надання українській православній церкві автокефалії.

11 жовтня 2018 року Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії Україні, а також офіційно затвердив, що церквою-матір’ю України є Константинополь. Синод визнав недійсною анафему глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Запрошення на Об'єднавчий собор повернули 56 архієреїв Української православної церкви МП, а предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій повернув Вселенському патріарху Варфоломію лист-запрошення для участі в Об'єднавчому соборі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-