Головуюча в Раді ЄС Австрія закликала Кремль звільнити Сенцова

Головуюча в Раді ЄС Австрія закликала Кремль звільнити Сенцова

Укрінформ
Австрія, яка зараз головує в Раді ЄС, разом з іншими з європейськими партнерами закликала російську владу звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова.

Відповідний заклик розміщеній на сторінці у Facebook Федеральної канцелярії Австрії.

"Українському режисеру Олегу Сенцову в цьому році була присуджена Премія Сахарова за боротьбу за права людини. З березня 2014 року він перебуває в ув’язненні у Росії. Австрія виступає в унісон з європейськими партнерами за надання кращого медичного лікування та звільнення Сенцова", - йдеться у повідомленні.

Міністр з питань ЄС, ЗМІ, культури та мистецтва Австрії Гернот Блюмель наголосив, що свобода мистецтва – "життєво важлива у функціонуючій демократії і тому ми це також підтримуємо".

Як повідомлялося, раніше в Австрії 128 кіно- та телережисерів виступили із закликом до федерального уряду країни, яка зараз головує в ЄС, зробити все можливе для забезпечення надання необхідного лікування українському політв’язню Кремля Сенцову та звільнення режисера з російської колонії. Петицію із вимогою звільнення Сенцова підписали представники Союзу кінорежисерів Австрії та Австрійська асоціація режисерів.

Читайте також: У Варшаві під посольством Росії відбулася акція на підтримку Сенцова

Українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили у підготовці терактів, Кольченка засудили до 10 років позбавлення волі, а Сенцова - до 20.

У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити усіх політичних ув'язнених Кремля. Він тримався 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

За словами адвоката, через тривале голодування у Сенцова виявлені органічні зміни серця, печінки і нирок.

25 жовтня 2018 року незаконно засуджений в РФ режисер Олег Сенцов став лауреатом премії Європарламенту за свободу думки імені Андрія Сахарова 2018 року.

В цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-