Виборчий кодекс навряд чи ухвалять до виборів президента - КВУ

Виборчий кодекс навряд чи ухвалять до виборів президента - КВУ

Укрінформ
Проект виборчого кодексу України, який знаходиться на розгляді Верховної Ради, не буде ухвалений до виборів президента.

Про це на круглому столі в Укрінформі сказала заступник генерального директора Комітету виборців України Наталя Линник.

"У понеділок, 3 грудня, були розглянуті поправки... про вибори до парламенту. З 7 грудня почнеться розгляд поправок, які стосуються місцевих виборів, їх залишилося 1400. Саме тому навряд чи можемо очікувати ухвалення Виборчого кодексу до виборів президента і, ймовірно, ... до виборів у парламент. Хоча є певні умови, певні моделі, завдяки яким Виборчий кодекс може бути ухвалений. А саме, якщо в перехідних положеннях буде вказано, що цей закон вступить у силу вже для виборів до наступної каденції парламенту", - сказала Линник.

Вона додала, що, як свідчить моніторинг Комітету виборців України та інших громадських організацій, зараз відбувається як прямий грошовий підкуп громадян, так і непрямий, коли народні обранці вдаються до благодійних акцій.

Линник нагадала, що уряд запропонував законопроект щодо спрощення розслідування випадків порушення виборчого законодавства і підкупу виборців, але він ще не поставлений на порядок денний Верховної Ради.

Читайте також: У КВУ назвали партії, які найбільше витрачають на рекламу

Водночас, як зазначив на круглому столі керівник Департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ в Україні о. Олекса Петрів, питання прозорого та чесного процесу виборів стоїть у суспільстві дуже гостро.

Він нагадав, що Синод єпископів УКГЦ ще навесні ухвалив звернення до українських політиків та громадян, в якому засуджувалися спроби підкупу виборців і членів виборчих дільниць і наголошувалося, що такі дії є не тільки кримінальним злочином, а й ...гріхом з точки зору церкви.

Також на круглому столі обговорили питання того, чи має церква та релігійні організації право говорити про такі процеси в суспільному житті, та визначати таким чином місце релігійної спільноти в суспільстві.

Фото: Олена Худякова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-