Розкрадання в армії: Рада ще на півроку продовжила діяльність ТСК

Розкрадання в армії: Рада ще на півроку продовжила діяльність ТСК

Укрінформ
Верховна Рада затвердила звіт Тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки і продовжила термін її діяльності ще на шість місяців.

За ухвалення відповідної постанови 9370 проголосували 233 народних депутати, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Постановою пропонується Верховній Раді України взяти до відома попередній звіт Тимчасової слідчої комісії, а також продовжити роботу Комісії на шість місяців, після чого заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради остаточний звіт Тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки", - йдеться в документі.

Як пояснив секретар комітету ВР з питань національної безпеки та оборони і голова ТСК Іван Вінник, за сприяння Генеральної прокуратури та Київського науково-дослідного інституту судових експертиз комісії вдалося з'ясувати інформацію щодо тієї кількості техніки, яку було безпідставно розпродано міністрами оборони, які очолювали це відомство упродовж 2004-2014 рр.

"Насправді виявилося, кожен із цих міністрів, а точніше - групи міністрів, виконували певний план із роззброння країни, починаючи з 1994 року. Перші десять років... план Кремля, напевно, грунтувався на тому, щоб знищити повноцінний стратегічний потенціал України з відсічі і стримування агресії: були ліквідовані всі форми озброєння наступального характеру. Період з 2004 по 2010 роки, коли на посадах міністра оборони працювали Гриценко, Єхануров, Іващенко, характеризувався масштабним розпродажем техніки та озброєння оборонного характеру. Останній етап - з 2010 по 2014 роки - характеризувався повним розбалансуванням і знищенням систем військового управління, знищенням бойових наказів, проектів", - зазначив Вінник.

Читайте також: ТСК із розслідування нападів на активістів проведе засідання в Одесі

Він уточнив, що колишні міністри оборони Михайло Єжель, Дмитро Саламатін і Павло Лебедєв, які обгрунтовано вважаються такими, що мають російське громадянство, та екс-керівник Генштабу Володимир Замана "здійснили всі необхідні кроки, щоб українська армія була не тільки недієздатною, а й некерованою"

З метою повноцінного дослідження цих фактів і встановлення розміру завданих державі збитків Вінник вніс пропозицію продовжити термін діяльності ТСК.

Як повідомлялося, 7 червня Рада ухвалила постанову про утворення Тимчасової слідчої комісії, яка розслідуватиме розкрадання у ЗСУ за 2004-2017 роки. Було визначено, що термін діяльності Тимчасової слідчої комісії та термін подання неї звіту про виконану роботу на розгляд ВР становить 6 місяців з дня її утворення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-