Інциденти подібні до Керченського призводили до світових воєн – МЗС Білорусі

Інциденти подібні до Керченського призводили до світових воєн – МЗС Білорусі

Укрінформ
Інцидент біля Керченської протоки, коли Росія застосувала зброю проти українських кораблів, схожий до тих, які в минулому призводили до початку світових війн.

Про це заявив міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей під час 25-го засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Мілані, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вирішення конфлікту в Україні є ключовим питанням європейської безпеки. Дехто навіть говорить, що Донбас – це питання політичного порядку в Європі. На жаль, розвиток ситуації викликає велике занепокоєння. З інцидентом в Керченській протоці ми наблизилися до надзвичайно небезпечної лінії – повномасштабного конфлікту. І це – "червона лінія", повернутися за яку вже не можна буде. Ми добре знаємо з історії, що подібні інциденти призводили до світових війн у минулому", - сказав він.

Макей підкреслив, що Білорусь продовжить докладати максимум зусиль для допомоги врегулювання конфлікту на Донбасі, включаючи роботу Тристоронньої контактної групи у Мінську.

За його словами, протягом останніх років в регіоні ОБСЄ спостерігається віддалення від основ, закладених Гельсінським заключним актом та Паризькою хартією.

"Ми не вирішили конфлікти у регіоні ОБСЄ, ми не зменшили напруження і не створили атмосферу взаємного порозуміння та довіри. Навіть навпаки. ОБСЄ залишається заручником геополітики. Військові потужності та присутність на кордонах один одного продовжує загрозливо нарощуватися. Внутрішня політика і навіть особисті інтереси домінують над інтересами спільної безпеки", - заявив він.

Читайте також: Брехня Росії не може вважатися альтернативною точкою зору - Лінкявічюс

Також міністр підкреслив необхідність створення відкритого діалогу на основі взаємоповаги, який немає альтернативи.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли й захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Фото: belsat.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-